SETT16 | Nu kör vi igen – tre dagar live – del 1

Micke Kring
Micke Kring 913 visningar
7 minuters läsning

Jag är förmodligen en av världens sämsta bloggare. Detsamma gäller nog sociala medier. Det bästa sättet att beskriva mig gällande dessa saker är nog som periodare. Tyvärr blir det lätt så att det hamnar längst ned på priolistan, vilket är synd då jag tycker det är rätt kul. Tid finns liksom inte till allt. Men nu är det dags igen. SETT16. Och lite blogginlägg. Och med det ännu en liten bloggserie om resan från ax till limpa – från papper och idéer – till tre dagar livesända shower. Nu ska jag försöka dokumentera denna resa så gott det går, så vill ni är det bara att hänga med. Det är ju bara två veckor kvar.

Andra året med Årstaskolans Tänktanken på SETT

För att ge lite bakgrund till vad vi ska göra får jag väl börja med en liten historielektion.
Tänktanken började som en podcast på Årstaskolan 2013. Det var – och är – ett sätt för oss att dokumentera och ventilera en del av de ’kaffesnackisar’ vi har. Som vi skriver på tanktanken.se

”Podden fungerar lite som en think tank där inte allt är helt genomtänkt, men ett ypperligt terapeutiskt verktyg för att sammanfatta och reflektera över vår lilla skolvärld. Se det som att du får vara flugan på väggen under vår kafferast.”

2014 fick vi idén att göra en Talkshow – live inför publik samt liveströmmad på nätet. Att ta Tänktanken ett steg längre och därmed ge oss möjligheten att få bli nyfiken på ännu fler människor runt om och i skolans värld. Sagt och gjort, så bjöd vi in ett gäng gäster och publik och körde den i matsalen den 6 maj på Årstaskolan och det gav mersmak.

2015 hörde Lärarförbundet av sig och undrade om vi skulle vilja göra något i deras monter och vi var inte sena att nappa på det. Vi tänkte att vi kunde ta konceptet Tänktanken Talkshow till SETT-mässan. Givetvis hade vi en massa andra idéer, men tidsbristen gjorde att vi fokuserade på att köra ca 4-5 talkshows per dag. 16 avsnitt blev det och dessa kan du se på bl a Kunskapshubben eller på tanktanken.se.

På Kunskapshubben och Tänktankens webb finns alla tidigare avsnitt att se och lyssna på
På Kunskapshubben och Tänktankens webb finns alla tidigare avsnitt att se och lyssna på

Och då är vi framme vid 2016. Lärarförbundet tyckte nog att vi gjorde ett rätt bra jobb sist, då de återigen kontaktade oss och undrade om vi skulle vilja köra i år igen. Givetvis ville vi det och planeringen drog igång. Och det är nu resan börjar. Hur har vi gjort? Kommer vi ro detta i land? Eller blir det en tom monter? Utan publik och ingen som vill se?

Spåna, spåna, planera, tänka och spåna

Vi ville ju inte köra en ren kopia på förra året. Vi brukar alltid prova lite nya koncept, då det liksom ingår i vår kultur. Att tänja lite och inte bli för bekväm. Att se om vi kan göra något lite bättre än sist. Plocka godbitarna från dåtiden och hitta nya till framtiden.
Eftersom vi inte är något produktionsbolag utan har en huvudverksamhet att driva, så har vi ytterst begränsad tid till detta (och mestadels av tiden tas av fritid). Men fördelen med begränsningar är ju också att det föder kreativitet. Det som driver oss i detta är ju möjligheten att få vara nyfikna på människor och skapa möjligheter till samtal samt att göra något annorlunda och roligt, som ändå har med skola att göra. Och att få göra den resan tillsammans med sina kollegor (=vänner).

tt16-2
Vår mobila och ytterst analoga Trello som användes på vårt sista möte. Post-its. Fantastiskt verktyg.

Vem är chef? Hur är det strukturerat?

Som jag skrev så finns det inte särskilt mycket tid till detta, vilket innebär att vi måste ha en snabbfotad (agil) och initiativtagande organisation kring eventet. Ingen bestämmer egentligen utan alla är med och skapar tillsammans. I detta fungerar jag som en form av sambandscentral då jag sköter mycket av kommunikation och administration. Men chefandet tar vi hand om tillsammans. Alla mötesformer måste vara extremt effektiva och dessa är även helt frivilliga. Allt finns också tillgängligt helt transparent för de inblandade på nätet.
Det innebär också att vi måste lita på varandra till 100% att allt som vi ansvarar för blir gjort. Ett fantastiskt fint sätt att jobba på, vilket också bygger på frihet att medverka i den utsträckning som en själv vill.
Gruppen har i omgångar träffats fysiskt över en [insert valfri] kolsyrad dryck och tillsammans kommit fram till en huvudidé där vi – ju längre tiden gått – brytit ned och identifierat de mindre komponenterna och gett varandra ansvarsområden.

Vad behövs göras?

Nu är vi där, där vi har kommit fram till att ha fyra olika format; mikroföreläsning, barsamtal, dagens kodknäck samt talkshow. Vi har även spikat 95% av våra gäster samt de som ska vara värdar och de som ska jobba med själva sändningen, då vi också liveströmmar allt på nätet.

I nästa inlägg imorgon kommer jag berätta lite mer om hur vi har jobbat konkret och vad som behövs för att ro allt detta i land. Facebook plingade just till. En av våra gäster som vill prata lite. Hörs!

Har ni frågor är ni välkomna att ställa dessa i kommentarsfältet, eller via mina andra kontaktvägar.

Hela serien – SETT2016

Del 1 | Nu kör vi igen
Del 2 | En lång dag och kommunikation
Del 3 | Både digitalt och analogt jobb
Del 4 | In i det sista
Del 5 | Kaos som vanligt
Del 6 | Tack och bock

Dela den här artikeln
Följ:
Fixar och trixar med tekniska lösningar och mycket mer. Ser till att användarna förstår systemen och att systemen förstår användarna. Har mina rötter i musiken och kombinerar konstnärlighet med teknik.