En lång dag. Det skulle kunna låta som att något hemskt har hänt. Det har det inte. Det är bara ytterligare en lång dag, då jag idag kört ytterligare ett riktigt långrace på ca 15 timmar. För att kunna beta av så mycket som möjligt och fokusera enkomt på SETT har jag jobbat hemma.
Och vad har jag pysslat med då? Jo, jag kommer till det men tänkte samtidigt försöka ta er med på resan fram tills idag, då ni fick historielektionen i det förra inlägget.
Vi har småpysslat med detta i typ en månads tid, men sedan förra veckan har vi gått direkt från ettans växel direkt upp till femmans.
Start
Allt startar med en idé. Så vi klurade lite på vad vi gjorde förra året. Vi lokaliserade godbitarna både från förra året, men även året innan dess, då vi körde Tänktanken Talkshow på Årstaskolan.
Lite anpassningar och förändringar skulle ske. Eftersom vi kör detta på en mässa, så kände vi att vi ville korta själva programmen. Dels för att folk generellt hellre ser ett halvtimmesprogram än ett entimmes. Det ser vi även på statistik på antal lyssningar / visningar där det tenderar blir mer av det ju kortare programmen är. Men också för att vi kör i en stor mässhall. En miljö som är skapad för att folk ska röra på sig. Inte helt lätt, men inget ska väl vara lätt?
Fyra format
Efter lite bollande med Lärarförbundet identifierade vi fyra olika format med olika längd och fokus i innehåll. Dessa blev då:
Tänktanken Talkshow – 60 min
Tänktanken Talkshow är Sveriges trevligaste talkshow med fokus på personligheter i skolsfären. Här träffar vi människor med blandade bakgrunder men med en sak gemensamt – de vill utveckla den svenska skolan.
Tänktanken Barsamtal – 30 min
I Tänktanken Barsamtal diskuteras skolfrågor utifrån olika perspektiv med inbjudna experter och praktiker från skolans och lärandets område.
Dagens Kodknäck – 30 min
Koda den nya läroplanen. Här dyker spännande konkreta exempel upp från Årstaskolans arbete med programmering och datalogiskt tänkande.
Mikroföreläsningar – 15 min
Fokuserade nedslag i lärandets värld med intressanta talare. Det här är godis för alla som arbetar med kunskap och utveckling.
Gäster? Vilka skulle passa?
Nästa steg är svårt och tidskrävande. Inte svårt som i att plocka ut spännande människor. Utan schemamässigt. De flesta av våra inbjudna gäster är ju faktiskt sådana som redan kommer föreläsa på SETT. Av praktiska skäl. Vi vet att de finns där. Men vi har också andra gäster som inte medverkar på SETT i övrigt. Alla gäster kan olika tider. Och för att lägga till ytterligare faktorer som komplicerar det hela gäller det ju också att plocka ihop människor med kompetenser som kompletterar varandra på ett eller annat sätt. För att få en bra mix i programmen. Och dessutom vill vi försöka i så stor utsträckning som möjligt ta med gäster som vi inte haft förut.
När vi och Lärarförbundet till sist kände oss nöjda var det ”bara” att skrida till verket och börja bjuda in.
Fantastiskt nog så tackar 90% ja direkt, så däri är vi tacksamma. Det gör vårt jobb mycket trevligare.
Kommunikation
Eftersom vi behöver kunna kommunicera mellan oss på Årstaskolan och Lärarförbundet så har vi kört Trello och Slack uteslutande.
Trello för planerandet, då det egentligen är som en digital bräda med post-its. Slack används för kommunikation, alltså en sökbar offentlig chatt (för de inblandade) där vi har lite olika rum, ex #sett16-teknik eller #sett16-planering. Givetvis finns det tillgängligt till alla plattformar, från webb till mobil.
Något som jag upplever som fantastiskt i Slack är just att allt blir transparent för alla inblandade. Jag chattar med en person om något och den som vill kan titta på det och komma med synpunkter.
Och vi slipper e-post. E-post är värdelöst på alla sätt och vis. Ett fruktansvärt ineffektivt sätt att kommunicera på.
Och vi slipper e-post. E-post är värdelöst på alla sätt och vis.
I typ 95% av fallen har jag även kontakt och kontaktat alla gäster via antingen Facebook eller Twitter. Det går snabbt och det är lätt för bägge parter att snabbt kunna hålla en konversation och ställa frågor.
Så vad har jag gjort idag?
Jag fortsätter bloggresan imorgon (hoppas jag) men redan idag kan jag summera att jag; kommunicerat med våra gäster, kommunicerat med alla inblandade, fixat att-göra-klart-listor och delat ut dessa, fixat klart Tänktankens webb, fixat klart Tänktankens app, skapat grafiska profiler till de olika formaten, grafiskt matrial till PR (sociala medier), pushat gäster på sociala medier, video och grafik till sändningarna, testkört Facebook live, börjat bygga Wirecast-projekten och en massa annat. Alla dessa grejer har ju också i sig hundra moment, så det finns att göra. 🙂 Jag lovar.
Och det bästa? Det är att jag vet att alla inblandade i projektet gör likadant. Jag litar till 100% på alla.
Vi ses och hörs! Har ni frågor eller undrar något är det bara ställa dessa frågor i kommentarsfältet eller höra av er på annat sätt till mig.
Hela serien – SETT2016
Del 1 | Nu kör vi igen
Del 2 | En lång dag och kommunikation
Del 3 | Både digitalt och analogt jobb
Del 4 | In i det sista
Del 5 | Kaos som vanligt
Del 6 | Tack och bock