Syftet – Tänktankens organisationsmanifest – Del 5

Micke Kring
Micke Kring 1.2k visningar
6 minuters läsning

I detta sista inlägg om Tänktankens organisationsmanifest är det dags att tackla syftet. Vad är egentligen meningen med att ha en think tank – inkubator – möjliggörare – lekplats? Och vad då lek? Skola är väl seriösa grejer?
I grunden så handlar det om att vi under många år har sett och upplevt värdet av samarbete och samverkan. På riktigt. Att vi gör saker ihop. Tänker, skapar och utför, bygger, river, gör om och gör bättre. Inte bara lärare emellan. Utan alla yrkeskategorier emellan. De samlade kompetenser som finns inom skolan behövs för att driva utvecklingen framåt.

Tänktanken är, som jag skrivit tidigare, en framåtsyftande icke-organisation. Den drivs av att de som verkar inom den vill skapa, testa och utveckla saker tillsammans med andra. En slags sandlåde-miljö [sandbox] med en lekfull inställning, där vi verkar prestigelöst utan titlar med fokus på tillförande och de kompetenser som finns att tillgå. En del projekt lämnar sandlådan och går ut i produktion, medans vissa aldrig lämnar den. Allt alltid frivilligt tills du ger dig in i ett projekt.

Att skapa, vara kreativ och genomföra ger en massa nya idéer tillbaka. Genom ett lekfullt och prestigelöst  förhållningssätt och vilja att samarbeta vågar vi också ta större risker och experimentera med våra idéer och tankar innan vi kokar ned det till något användbart.

Vad vill du utveckla?

Även om Tänktanken som namn och icke-organisation inte existerat så många år, har en kärna av människor inom den jobbat på detta sätt, som jag beskrivit under de tidigare blogginläggen, under många år. Tillsammans har vi skapat skarpa produkter som används internt, men även externt. Exempel på det är appar, e-bibliotek, events, romanprojekt, olika webb-tv-sändningar, podcasts, filmtjänst och diverse pedagogiska projekt med namn som Bibblis, Kunskapshubben, Tänktanken Talkshow, talasomTED, Den magiska dörren, Livsviktig Poesi med flera.
Vi har även en massa nya projekt i sandlådan, där några säkerligen kommer nå skarpt till hösten. Allt detta är möjligt just av anledningen att vi kan göra allt detta själva. Vi kan och vill utveckla, bygga, koda, filma, producera, trixa och fixa själva. Och det vi inte kan får vi helt enkelt se till att lära oss.

Just för att vi jobbat på detta sätt som jag beskrivit har vi kunnat nå de resultat vi velat. Utan några speciella resurser.

Vad skulle du vilja utveckla? Vad är du nyfiken på?

Varför då ett manifest?

Se det som spelregler. Egentligen är det kanske lite motsägelsefullt att skapa en massa regler för att kunna verka så fritt som möjligt, men vi behöver en gemensam grund. Och med handen på hjärtat så är det mesta jag tagit upp under dessa inlägg mest sunt förnuft. Vi ska inte lägga energi, tid och pengar på meningslösa saker. Om alla kan spelreglerna har vi ju skalat bort allt som kan stjäla vår energi och kan därmed lägga vårt fokus på att just skapa och göra saker. Rätt saker. Fast ibland blir det fel.

Är detta en utopi?

Nej. Och ja. Kanske. Vi jobbar redan såhär i mindre skala. Hur det skalar upp vet jag inte ännu. Men det krävs att alla som ska ingå verkligen vill vara med. Det går inte att köra halvhjärtat. Och med höga förväntningar går det inte att sikta mindre än mot stjärnorna. Kommer vi halvvägs är det ändå en bra bit. Och vi har redan gjort mycket. Väldigt mycket. Och har och har haft förbannat kul medans vi gjort det.

Så varför en egen TänkTank?

Du har en massa idéer. Du tycker att du växer när du får göra saker tillsammans med andra människor. Du vill inte bara prata om saker du vill göra utan också genomföra dessa här och nu. Oberoende av budget och andra resurser. För ni har redan alla de kompetenserna hos er. Ni vet att ni kan göra allt som ni drömmer ihop. När du får en idé kan du kasta in den i din grupp och du vet att spännande saker kommer hända. Prestigelöst. Ni genomför era idéer och delar detta med andra. Ni får en massa feedback tillbaka och växer av det och putsar era projekt. Du får en massa energi tillbaka. Det kostar, men belöningen är större. Känner du igen dig? Grattis! Om du inte känner igen dig, men du önskade att du gjorde det… Hugg tag i din bästa kollegakompis och dra igång. Kanske kan du hitta några tips från hur vi gjort.

Nu ska jag gå in på Trello och se om det finns något spännande att ta tag i.tre11

Hela serien – Tänktankens manifest

Del 1 – Möten
Del 2 – Organisation
Del 3 – Kommunikation
Del 4 – Utför & Gör
Del 5 – Syfte

Dela den här artikeln
Följ:
Fixar och trixar med tekniska lösningar och mycket mer. Ser till att användarna förstår systemen och att systemen förstår användarna. Har mina rötter i musiken och kombinerar konstnärlighet med teknik.