Video-setup för att köra onlineföreläsningar 2023

Micke Kring
Micke Kring 150 visningar
2 minuters läsning

Jag har fått ett antal frågor kring vilken typ av setup jag använder mig av när jag kör online-föreläsningar, så här kommer en kort film om det, anno 2023. Jag utgår från så lo-tech som det bara går, vilket gör att jag kan fokusera på själva föreläsningen och inte hålla på att dela skärm och liknande. Min Keynote är min bakgrund och jag kör green screen.

I filmen nedan visar jag mitt flöde som utgår från en kamera och en Keynote som bakgrund som körs på en extern enhet. Kameran och enheten med Keynoten går via HDMI in i en bildmixer, en ATEM Mini. Bildmixern kopplas in i sändningsdatorn och dyker upp som en vanlig webbkamera.

Utrustning

Kamera – Sony FDR-AX53

En klassisk videokamera med några år på nacken. Filmar i upp till 4K. En riktig arbetshäst både för streaming och vanlig filmning.

www.sony.se/electronics/handycam-videokameror/fdr-ax53


Bildmixer – ATEM Mini Pro

Här kopplar jag in alla möjligt via HDMI och mixar källorna.

www.blackmagicdesign.com/se/products/atemmini


Belysning – Elgato Key Light

Bra belysning som styrs via app antingen från telefon eller dator.

www.elgato.com/us/sv/p/key-light


Ljudkort – Roland Rubix44

Detta ljudkort köpte jag för ett antal år sedan, då jag ville ha möjligheten att kunna spela in 4 separata mikrofoner samtidigt för poddar och liknande.

www.roland.com/us/products/rubix44/


Mikrofon – Audio-Technica AT2020

Helt okej stormembransmikrofon för priset.

www.audio-technica.com/en-eu/at2020


Green Screen – Elgato Green Screen

Portabel green screen som är mycket smidig att använda och tillräckligt stor för mina behov.

www.elgato.com/us/sv/p/green-screen


Frågor?

Har du några frågor är det bara att ställa dessa här eller på valfritt socialt medie.

Dela den här artikeln
Följ:
Fixar och trixar med tekniska lösningar och mycket mer. Ser till att användarna förstår systemen och att systemen förstår användarna. Har mina rötter i musiken och kombinerar konstnärlighet med teknik.