Sätt upp ett eget ChatGPT så att dina medarbetare kan testa utan att behöva skapa konton

Micke Kring
Micke Kring 940 visningar 7 kommentarer
2 minuters läsning

Under de senaste månaderna har jag kört en hel del föreläsningar och workshops gällande generativ AI. Ett problem som ofta uppstår gäller testandet av de olika tjänsterna, som exempelvis ChatGPT. I många organisationer är det förbjudet att skapa konton på dessa webbtjänster med organisationens e-postadress. Givetvis kan vi heller inte kräva att man ska skapa konton med sina privata adresser (och telefonnummer som krävs för OpenAI) för arbete.

Men, så såg jag under Skolverkets webbinarium i onsdags att de satt upp en testmiljö som deltagarna fick en öppen länk till. Så jag tittade lite på det och tänkte dela hur ni själva kan sätta upp en liknande miljö. Det kostar inte några större summor och går att göra på typ 5-10 minuter.

Kortfattat så kommer vi att sätta upp Chatbot UI, som de själva beskriver som ”Chatbot UI är ett avancerat chatbot-kit för OpenAI:s chattmodeller som syftar till att efterlikna ChatGPT:s gränssnitt och funktionalitet.”. Till det så knyter vi vår API-nyckel från OpenAI för att Chatbot UI ska kunna prata med GPT-3 och / eller GPT-4.

Vad vi behöver

 • API-nyckel från OpenAI – skapas på platform.openai.com För att kunna använda GPT-4 måste ni ha ansökt om det, då access inte rullats ut till alla ännu.
 • GitHub – konto skapas på github.com och behövs då Chatbot UI behöver klonas och sättas upp på erat konto.
 • Vercel – konto skapas på vercel.com och det är här vi hostar vår ChatGPT.

Men GDPR och liknande då?

Det gäller fortfarande. Vi använder ju OpenAI’s tjänster så håll er från personuppgifter, sekretess och företagshemligheter. 🙂 Det här ger er en möjlighet att testa och utforska utan att behöva registrera konton.

Nu kör vi!

Frågor?

Som vanligt, hör av er i valfritt medie, så försöker jag hjälpa er så gott det går.

Dela den här artikeln
Följ:
Fixar och trixar med tekniska lösningar och mycket mer. Ser till att användarna förstår systemen och att systemen förstår användarna. Har mina rötter i musiken och kombinerar konstnärlighet med teknik.
7 kommentarer
 • Snyggt!
  betyder den här typen av lösning att ”jag och mina kollegor” kan bygga upp en egen lörandegemenskap? Det vill säga vi bygger en lokal hubb där vi tränar upp Chatten med våra unika frågor.

  • Hej hej!
   Nej, tyvärr så blir det ingen egen språkmodell som ni kan träna på erat material, utan ni använder OpenAI’s GPT-3.5 eller GPT-4, samma modell som vanliga ChatGPT använder. Det är endast ett sätt att kunna använda GPT utan att behöva registrera konton hos OpenAI.
   Med vänlig hälsning, Micke

 • Hej!

  Jag har följt dina instruktioner men när jag ska använda ChatGPT sen blir det endast ett rött kryss. Vet du vad som kan vara felet? Har inte betalt något, kan det va det? Och i vilket steg görs det?

  • Hej hej!
   Ja, du måste ha ett konto hos OpenAI på platform.openai.com – och om du redan har ett konto för ChatGPT så är det samma konto.
   För att kunna använda API och den här lösningen så måste du gå till platform.openai.com och lägga till betalningsmetod, typ Mastercard eller liknande. Sen kan du skapa en API-nyckel som du kan använda. Det är ingen fast månadskostnad, utan du betalar bara för användningen.
   Med vänlig hälsning, Micke

 • Tack för bra inlägg i bloggen.
  Kan tipsa om den senaste AI-bildgeneratorn som även kan skapa texter.
  Ideogram, riktigt häftig tjänst och inte lika komplicerad som midjourney.

  Använder AI till det mesta nuförtiden och det är otroligt kul och tidsbesparande.
  Även oerhört kreativt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *