Sätt upp din egna automatiserade AI-drivna omvärldsbevakar-podcast

Micke Kring
Micke Kring 416 visningar 2 kommentarer
3 minuters läsning

Omvärldsbevakning. Inte helt lätt ibland att hitta just tiden för det. Och hur ska jag veta om den där rapporten på 20 sidor är något för mig? Och hur ska jag hinna kolla av alla de där sidorna var och varannan dag? Det var utgångsproblemet för mig med denna lilla prototyp.

Tänk om en applikation kunde hålla koll på alla nyheter som dyker upp bland mina favoritsajter, välja ut de intressanta baserat på nyckelord som jag angett, låta en AI läsa dessa artiklar och sammanfatta dem på 1 minuts uppläst text, låta en annan AI läsa upp dessa och till sist skapa en hel podcast av detta. Well, det är vad ARAIA är. En Automatiserad, Robotiserad och AI-Assisterad podcastmotor. 🙂

Flöde

ARAIA, som du nu också kan labba med, då jag lagt upp koden på GitHub gör alltså följande:

 1. Läser av de nyhetsflöden som du valt och letar efter de nyckelord som du angett i de olika artiklarna.
 2. Om det blir en träff i 1. skickas den fulla artikeln för ”läsning och sammanfattning” av GPT-4 i ett format som går att läsa upp på 1 minut. Allt lagras i en databas.
 3. När det finns tillräckligt många artiklar så skickas sammanfattningarna till Microsofts TTS, som gör om text till tal.
 4. Podcastavsnitt skapas genom att intro, outro, bakgrundmusik, artiklar mixas ihop till ett avsnitt.
 5. Webbsidan som ARAIA skapat uppdateras med senaste avsnittet.
 6. Podcastflödet, xml-filen, uppdateras.
 7. Tjänster som Apple, Google och Spotify podcasts plockar upp ditt avsnitt.

I filmen nedan, som är den sista i en serie filmer där jag utvecklat detta, så visar jag hur allt funkar.

Vill du köra det själv?

GitHub har jag lagt upp all kod och en enklare instruktion i hur du kommer igång.
github.com/mickekring/ARAIA-Podcast-Engine

Vill du se ett exempel – Svarta Tavlan

Om du vill se en ”riktig” podd som använder sig av ARAIA så kan du gå till svartatavlan.mickekring.se. Det är en podd som delar nyheter om skolans digitalisering.

Idéer på användningsområden

 • Din alldeles egna skräddarsydda podd
 • Ditt företags nyheter till dina anställda
 • Din egna webbsidas podd

Frågor?

Som vanligt försöker jag svara på alla frågor ni kan tänka er ha. Kommentera inlägget, eller hör av er på sociala medier.

Dela den här artikeln
Följ:
Fixar och trixar med tekniska lösningar och mycket mer. Ser till att användarna förstår systemen och att systemen förstår användarna. Har mina rötter i musiken och kombinerar konstnärlighet med teknik.
2 kommentarer
 • Fantastiskt att se – och höra! Har själv en bakgrund som musiker och konstnär.
  Har ett litet uppdrag på Malmö universitet där jag ska prata med lärare om vad det är som händer på AI-området och hur det kan komma att påverka undervisningen. Hoppas att det är ok att jag presenterar ditt arbete, som ett exempel. Bjuder gärna på en kopp kaffe eller något annat, vid tillfälle. Det vore kul att ses tycker och tror jag.
  Mitt bästa – och stort tack för detta.
  /Amit

  P.S. Jag byggde för några år sedan ett verk tillsammans med Reine Jönsson där vi via Twitters API sökte efter tweets med hashtagen #realDonaldTrump, körde dem genom TextBlob (sentimentanalys). Analysdata skickades till SuperCollider för ljudgenerering så att man kunde lyssna på Twitterflödet i realtid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *