Ragnar – appen som på ett långsamt men GDPR-säkert sätt transkriberar ljud och video

Micke Kring
Micke Kring 2.5k visningar
4 minuters läsning

Transkriberar du en massa ljud- eller videoinspelningar? Vill du hellre att AI gör jobbet åt dig? Vill du gärna vänta ett par timmar, upp till en arbetsdag på ett resultat? Då är Ragnar svaret! Ragnar är nämligen helt säker ur ett GDPR- och sekretessperspektiv. Ragnar bor nämligen bara i din dator eller på din server och pratar inte med någon på internet.

Jag och min kollega Björn Flintberg (på RISE) bygger just nu en prototyp på en transkriberingstjänst. Många behöver möjlighet till att få exempelvis forskarintervjuer och liknande transkriberade, men kan inte använda publika tjänster av olika anledningar. Idéen med Ragnar är en superenkel app som bara kan typ en sak och ingen ska kunna göra fel. Ragnar kan dessutom installeras på alla datorer och den enda skillnaden är att en nyare dator levererar resultat snabbare än en gammal.

Hur funkar Ragnar?

Det enda du behöver göra är att dra och släppa en ljud- eller videofil på Ragnar så transkriberar han. Du kan även välja om du vill ha en översättning på engelska. Resultatet du får är i form av olika filer som text, word, json och srt (undertextfil för film).
Du kan även spela in ljud direkt i Ragnar.

Tekniken bakom?

Ragnar är kodad i Python med Streamlit. För transkribering så används Whisper (från OpenAI) och Stable Whisper. Whisper är Open Source och laddas ned till din dator. Stable Whisper fixar tidsstämpling och liknande.

Din streamlit-app kan du som sagt var köra på din dator och om ditt nätverk tillåter så kan andra enheter inom ditt nätverk koppla upp sig mot din dator och använda appen. Som en lite miniserver. Du kan dessutom deploya streamlit-appar via Docker och liknande.

Enkel installation av Ragnar för Windows

Om du vill installera Ragnar, men inte känner dig helt säker på hur du gör, så kan du testa den här instruktionen som jag gjort där jag guidar dig steg för steg.

Innehåll i filmen

  1. Installera Python 3.11
  2. Ladda ned Ragnar från mickekring.se
  3. Packa upp Ragnar och flytta till C:
  4. Öppna kommandotolken och installera moduler till Python
  5. Köra igång Ragnar för första gången för att se att allt fungerar
  6. Skapa genväg till Ragnar som vi lägger på Skrivbordet

Tips och tricks

  • Gör ett steg i taget och pausa i filmen
  • Se till att du stavar allt rätt när du skriver in dina kommandon
  • Det fungerar INTE att installera Python från Windows Store
  • Om det inte fungerar med ’pip install -r requirements.txt’ kan du prova med
    pip3.11 install -r requirements.txt
  • Om det inte fungerar med ’python -m streamlit run app.py’ kan du prova med
    python3.11 -m streamlit run app.py

Ladda ned

>> Ladda ned Ragnar version 0.6.1

I filen du laddar ned har jag inkluderat FFMPEG för att du ska slippa det extra steget. I övrigt är den här versionen av Ragnar samma som du kan ladda ned från GitHub, men inte alltid den senaste versionen.
! Glöm inte att alltid scanna nedladdade filer från Internet för virus. Även de som kommer från mig.

Ladda ned och installera Ragnar på Mac, Linux och Windows

github.com/mickekring/ragnar hittar du all kod samt instruktioner för att köra Ragnar. Håll koll, antingen här eller på GitHub för uppdateringar av appen. Här hittar du de senaste uppdateringarna.

Uppdateringar

  • v0.6.1 | 09 apr 2024 – uppdatering som löser å, ä och ö på Windows
  • v0.6.0 | 29 dec 2023
  • v0.5.0 | 29 nov 2023
Dela den här artikeln
Följ:
Fixar och trixar med tekniska lösningar och mycket mer. Ser till att användarna förstår systemen och att systemen förstår användarna. Har mina rötter i musiken och kombinerar konstnärlighet med teknik.