Podden Spelfokus: Spel och lärande

Micke Kring
Micke Kring 53 visningar
3 minuters läsning

Det blev en till podd i veckan! Denna gång är jag med som gäst i podden Spelfokus som drivs av mina grymma kollegor Björn Flintberg och Gabriella Kalteneckar.

I avsnittet pratar jag kortfattat om att använda kontexten Spel i skolans arbete och tar upp lite konkreta exempel från min tid på Årstaskolan – bland annat projektet ”Sista Bossen” som jag gjorde tillsammans med den fantastiska läraren Martin Fernström (Ta gärna kontakt med honom om du är nyfiken på ”Sista bossen”. I en framtid önskar jag att vi gör klart materialet vi påbörjade.).

I min lilla anekdotiska värld så tror jag hårt på att det är lättare att lära sig med hjälp av dessa kontexter. Om vi exempelvis jobbar med programmering inom matematik/teknik så blir det lite enklare att förklara vad en variabel är om man kan illustrera det med att det är där man kan lagra och förändra antalet liv eller poäng.
Dessutom så handlar ju spel inte bara om programmering, utan även storyboard, en historia, grafik och design med mera.

I beskrivningen av avsnittet kan du läsa

”Dagens gäst i Spelfokus är Micke Kring, som tidigare har arbetat som IT-pedagog på Årstaskolan och numera är verksam som projektledare på RISE inom Livslångt Lärande. Micke har gjort sig känd för att vara duktig på att förklara teknik, programmering och IT på ett sätt som alla kan förstå och driver sedan många år sidan mickekring.se där han testar ny teknik och utforskar olika lösningar.

Vi diskuterar användningen av spel i lärandesammanhang och hur spelmetodologi och programering kan vara ett verktyg som kan användas för att lära ut olika ämnen. Micke tror mycket på potentialen i att använda lek och spelmetodologi i flera olika sammanhang och ser det som ett naturligt verktyg för lärande eftersom vi lär oss lättare saker som vi är engagerade i och bryr oss om.

Spelfokus är en del av RISE satsning GameNode, som du kan läsa mer om här: https://www.ri.se/sv/vad-vi-gor/test-demo/rise-gamenode där hittar du även våra kontaktuppgifter och du som lyssnar får gärna höra av dig och lämna tips på aktuella ämnen eller ställa frågor till oss.

Podcasten är producerad av @Kwarnberg Productions

Länk till avsnitt

Apple Podcast
https://podcasts.apple.com/se/podcast/spelfokus/id1663835490?i=1000605282834

Spotify
https://open.spotify.com/episode/1xNKyUpRqyhtufGDX78T84?si=b6baef6200a34c4c

Frågor?

Om du undrar något är det bara att höra av dig i valfritt medie!

Dela den här artikeln
Följ:
Fixar och trixar med tekniska lösningar och mycket mer. Ser till att användarna förstår systemen och att systemen förstår användarna. Har mina rötter i musiken och kombinerar konstnärlighet med teknik.