Nu packar jag ihop SETT2013

Micke Kring
Micke Kring 2.2k visningar
9 minuters läsning

En fantastiskt rolig vecka – och en lika fantastiskt utpumpande vecka

Kära dagbok… Jag vet inte riktigt hur jag ska summera denna vecka. Det jag vet är att jag just nu är sjukt trött i kroppen och huvudet.

Fylld med intryck från en massa härliga möten, nervositet inför föreläsningar, som som vanligt visar sig vara fånigt då de ändå går rätt bra. Klen i halsen efter att ha snackat sönder våra stackars gäster vid monter J:32  och löjligt förundrad över hur många vänner från sociala medier som jag fått äran att träffa i köttet.

Tisdag

Jag och Lotta Bohlin svänger upp på parkeringen vid mässan i regnet med en whiteboard på takräcket och en massa rekvisita till vårt klassrum på mässan.
Allt flyter på och alla mässmänniskor är riktigt, riktigt effektiva. Och trevliga. Och effektiva.
Nu känns det på riktigt och vi är redo att köra två intensiva dagar med egna föreläsningar bägge dagarna samt Scandinavian Learning Award.

Onsdag

Solen skiner och jag sitter och väntar på pendeln vid Årstaberg. Efter en liten försening kommer 15 glada, lite nervösa, men framförallt förväntansfulla årskurs 4:or springandes upp för rulltrappan tillsammans med Lotta, Martin Fernström och Josef Sahlin. Nu rullar vi mot Helenelund!
Under färden har vi grymt roligt och eleverna frågar om de får göra filmer om deras förväntningar på SETT. Vad svarar man på det? 🙂
Jonas Johansson ansluter och vi möter upp Martin Claesson på mässan tillsammans med vår kära skolledning. Styrkan är fulltalig.
Martin och Josef smäller av den första av våra föreläsningar – ”Viktigt och på riktigt!”. Massiv kö och många kommer inte in, är vad Twitter säger oss. Men det verkar gå strålande. Samtidigt håller Lotta och hennes elever i en svenklektion där eleverna skriver på sina fantasyromaner. Och självklart så visar de alla nyfikna besökare vad de gör. Ett annat gäng är ute på uppdrag att dela ut förmågor till besökarna, men också för att ta reda på vad de komersiella företagen kan göra för dem. Det är ju i slutändan eleverna det handlar om. En del hade lite svårt att komma med bra förklaringar.

Scandinavian Learning Award – Nu är det dags att bryta för att ta oss ned till E8 och presentera vårat bidrag ”Recoding Learning”.
Att våra elever är vassa visste jag redan om, men när en tioåring, vid frågan om de har något att tillägga, räcker upp handen och berättar om att metakognitiv kan vara ett svårt ord, men att det är något vi använder varje dag, tappade många hakan. Inget repeterat här inte. Bara smarta barn!
Lite ont om tid, men presentationen går bra och vi rör oss mot lunchen. Eftersom eleverna och vi även är utställare får de givetvis sitta i VIP-loungen. Att man dessutom får ta hur mycket påfyllning på läsken gör det inte heller sämre. Här träffar vi även vår grundskoledirektör Håkan Edman, IT-chef Ann Hellenius, Charlotte Dingertz och Claes Johannesson, alla från Stockholms stad. Eleverna tvekar inte att missa en sådan chans och drar fram i flock för att prata med och fotografera dem.

Efter lunch fortsätter mingel, mattenauternalektioner, lite rundvandringar för att luska reda på om det visas något spännande och sedan blev det dags att vinka adjö till våra kära elever.
4.000 förmågor utdelade, ett konsensus om att vi ska vara på mässa varje dag, massa spännande samtal och lite godis och presenter i fickan och vi sa till dem att hålla koll på Twitter hur det gick i tävlingen. Tyvärr skulle ju vinnaren koras på minglet på kvällen.

Sist ut på onsdagseftermiddagen klev jag och Lotta ut på scen och körde en dragning om Bibblis och skrivande. Fantastiskt roligt att köra detta med Lotta. Och fantastiskt roligt med surret i byxfickan, där mobilen vibrerade av alla underbara tweets från publiken. Tack för det!

Nu var det dags att mingla lite och invänta hur det hade gått med tävlingen. Vi var alla ordentligt trötta, men väl förtjänta av ett par öl.
Vi blev rätt tagna på sängen då det visade sig att vi vann tävlingen. Ingen av oss hade reflekterat över den möjligheten. Lotta levererade ett Oscarsvinnande improviserat tal, efter vi tagit emot priset av Eva-Lis Sirén. Men vi saknade eleverna. Eva-Lis fick twittra ut meddelandet till deras hash tag och svaren kom genast. Glada elever och glad personal. Nu var det bara till att packa ihop och göra sig redo för nästa dag.

Torsdag

Lite småseg i benen (kontorsråtta som jag är) haltade jag in till mässhallen på torsdagsmorgonen och möttes av mina kära kollegor. Men ack så tomt det var utan eleverna. Vår skolledning hade fått morgontjänsten att prata med besökare vid vår monter och de var i full gång. De tyckte även att det var riktigt roligt.

En massa spännande samtal sen var det dags att rulla in på M7 med Jonas Johansson för att köra vårat föredrag ”Teknikens möjligheter enligt Nesta”, med konkreta exempel från Årstaskolans vardag. Nästintill fullsatt och en riktigt kul föreläsning igen. Vad som slår oss, inte bara just vid denna föreläsning, utan även när vi pratar med andra är att folk blir så glada att vi framhåller pedagogiken och lärare som den främsta framgångsfaktorn. Vi pratar sällan om IT, utan mest bara pedagogik på Årstaskolan. IT är återigen bara ett verktyg. Utan en pedagogisk förankring, idé eller vision faller det platt. ”What is clear is that no technology has an impact on learning in its own right…” – taget från rapporten.

Lunch, massa samtal, mingel och tröttare och tröttare huvuden börjar vi dra ihop oss för att se Martin Claesson köra sitt föredrag på ledarspårets sista pass. ”Concept/Crew – Organisationsutveckling och iPad-projekt” och åskådarna fick en liten inblick i hur vår verksamhet funkar på ledningsnivå.

Och så var det det där med att plocka ihop… Helt slutkörda började vi montera ned vår monter, säga adjö till alla och drog oss mot pendeln med tusen grejer. I rusningstrafik. I värmen. Svettiga. Trötta. Men sjukt glada och nöjda.

Summering

Jag skulle vilja rikta ett stort tack till alla inblandade, arrangörer, alla som hälsade på oss, alla mina vänner som jag aldrig träffat tidigare och de jag träffat tidigare, nya som gamla. Jävlar vilken energi det finns i skolvärlden!

Till nästa år, ta in mer elever. Det är ju dem det handlar om i slutändan. Kanske kunde man bygga ett klassrum där fler fick visa upp levande exempel?

Alla ni fantastiska lärare, pedagoger, rektorer med flera, se till att förverkliga alla de häftiga idéer som ni går och bär på!

Jag önskar att jag hunnit träffa alla som jag ville träffa och framförallt att få träffa er lite längre…

Tyvärr hann jag inte heller se några av de grymt spännande föredragen som det bjöds på. Men sånt är livet när man själv är utställare.

Inser att det inte går att skriva en summering av SETT2013. Jag lägger ned nu och så ses vi förhoppningsvis till SETT2014. ”10-4, over and out!”

Bilder

Alla dessa bilder har jag helt sonika snott från Twitter. Från vänster till höger är bilderna av: Angela Stjärnström, Helen Henriksson, Julia Petersen, Lotta Bohlin, Martin Fernström, Olle Strömbeck och Tina Tegner. Vill ni, så tar jag bort dem. Annars, Kram och Tack!

Dela den här artikeln
Följ:
Fixar och trixar med tekniska lösningar och mycket mer. Ser till att användarna förstår systemen och att systemen förstår användarna. Har mina rötter i musiken och kombinerar konstnärlighet med teknik.