AI och ML for kids – del 3 | Vi tränar en egen modell att se skillnad på en Stormtrooper och en Dalek

Micke Kring
Micke Kring 54 visningar
1 minuters läsning

I den här korta serien tänkte jag ge dig som lärare i grundskolan några lektionsidéer kring praktiskt undervisning i AI – och just i detta fall delområdet ML, Machine Learning eller maskininlärning på svenska. De flesta barn och vuxna använder redan idag tjänster som bygger på ML, som exempelvis Siri, Alexa eller Google Assistant, eller olika filter i sociala medier. Vi gör detta inom ramen för ämnena teknik och matematik.

I denna del 3, så tränar vi en egen modell där vi låter datorn lära sig att se skillnad i bilder på en Dalek (Doctor Who) och en Stormtrooper (Star Wars). Givetvis kan ni ju välja vad som helst, som skillnaden mellan en och två fingrar, tumme upp och tumme ned, dockor och annat.

I nästa avsnitt (del 4) kommer vi att använda oss av modell när vi programmerar i Scratch.

Film

Teachable Machine

Teachable Machine är ett webbaserat verktyg, där du kan skapa enkla maskininlärningsmodeller. Du hittar det på  teachablemachine.withgoogle.com

Frågor?

Om du har någon fråga, så är det som vanligt bara att ställa den 🙂

Dela den här artikeln
Följ:
Fixar och trixar med tekniska lösningar och mycket mer. Ser till att användarna förstår systemen och att systemen förstår användarna. Har mina rötter i musiken och kombinerar konstnärlighet med teknik.