En IT-plan från 1995 – har något hänt?

Micke Kring
Micke Kring 4.1k visningar
2 minuters läsning
Photo by Alvaro Reyes on Unsplash

Ett plötsligt infall av lådsortering ledde till en upptäckt. Ibland är det både nyttigt och lärorikt att stanna till och ta en titt i den berömda backspegeln. I en av mina lådor på kontoret (jag har inte så många) hittade jag Årstaskolans IT-plan från 1995. Smaka på det! 18 år sedan. Nästan två decennier. Dock fyra år innan jag kom in i matchen.
Nåväl, vad står det i den då? Fattade man nått? Jadå, säger jag.

Förutom att lista de 28 datorer som vi hade på skolan, av vilka en del var multimediadatorer[!], så hade man tagit fasta på fem viktiga punkter.

  • ”Datorn är och skall ses som ett verktyg”
  • ”Behovet av utbildning för personalen är stor och viktig”
  • ”Tillgången till datorer är viktigt”
  • ”Inte drabbas av ’datahysteri’. Det finns hur mycket som helst att köpa”
  • ”Vikten av att börja tidigt, inte minst för att väcka flickors intresse.”

Så…helt ärligt… Ta en titt på just din skola. Har ni under dessa snart 20 år förstått att pedagogiken styr tekniken och valet av denna, lyckats utbilda all personal så de känner sig förtrogna med dessa verktyg och rustade att förändra lärandet, inte drabbats av vare sig ”data-” som ”apphysteri”, sett till att utrusta personal som elever med IT-verktyg samt sett till att tjejer likväl som killar lockas av och utvecklas med dessa verktyg?

Härligt! Det var väl det jag trodde. Och om 20 år framåt, så hoppas jag även att vi inte ska behöva hitta någon IT-plan på någon skola heller. Det bör ju rimligen ligga inbakat i skolutvecklingsplanen eller dylikt dokument, eller?

LADDA NED: IT-plan Årstaskolan 1995

Dela den här artikeln
Följ:
Fixar och trixar med tekniska lösningar och mycket mer. Ser till att användarna förstår systemen och att systemen förstår användarna. Har mina rötter i musiken och kombinerar konstnärlighet med teknik.