DeOldify – Automagisk färgläggning av svartvita foton och film

Micke Kring
Micke Kring 3.6k visningar
3 minuters läsning
av Micke Kring

Härom dagen snubblade jag över på Twitter, där jag såg fantastiska färgläggningar av svartvita bilder. Allt gjort automagiskt med hjälp av deep learning. Eftersom jag själv har ett gäng gamla svartvita bilder på min släkt, som är 100+ år gamla blev jag sugen på att testa detta. Och det blev flera av er också, så därför gjorde jag denna lilla lathund.

Just nu vet jag på tok för lite om projektet för att kunna skriva om det, men vill ni läsa mer hittar ni det på GitHub på https://github.com/jantic/DeOldify

Hur kommer jag igång?

Det enda du egentligen behöver är att den bild du vill färglägga finns online. I exemplet jag visar så kan du alltså inte ladda upp en bild, utan du måste ha en länk till den. Om du inte har tillgång till en egen webbserver, kan du använda tjänster som Imgur eller liknande.
Annars är det i stort sätt bara att klicka och vänta. Så nu kör vi!

Surfa in på https://colab.research.google.com/github/jantic/DeOldify/blob/master/ImageColorizerColab.ipynb och följ instruktionerna i filmen längre ned i detta inlägg. Kortfattat så handlar det om att klicka på playknappen (som dyker upp) innanför varje [  ] som i bilden nedan

tills du kommer till avsnittet där du matar in URL:en (länken) till din bildfil. Jag har testat jpg och png och bägge dessa fungerar.

I filmen nedan har jag kortat ned laddningstiderna så att filmen inte skulle bli för lång. Vissa steg kan ta några minuter, så ta en kaffe och ladda på med lite tålamod. 🙂
OBS! Om du vill färglägga flera bilder behöver du inte göra om allt i filmen för varje bild, utan det räcker med det sista steget där du matar in URL:en till bilden och trycker på play.

Det funkar inte!

Om du har problem, lägg en kommentar här eller på sociala medier, så kan jag kanske hjälpa dig.

Köra på egen hårdvara?

Självklart kan du köra detta på egen hårdvara, istället för på Googles. På GitHub finns all info om hur.

Dela den här artikeln
Följ:
Fixar och trixar med tekniska lösningar och mycket mer. Ser till att användarna förstår systemen och att systemen förstår användarna. Har mina rötter i musiken och kombinerar konstnärlighet med teknik.