Tekniken bakom live-sändningen Tänktanken Talkshow

Micke Kring
Micke Kring 1.8k visningar
5 minuters läsning

Tisdagen den 6:e maj körde vi premiären av Tänktanken Talkshow, ett alternativ till vår vanliga podcast Tänktanken, som drivs av ett litet gäng på Årstaskolan.

Vi strömmade eventet live i 720p HD på webben samt inför publik. Här tänkte jag posta en liten genomgång av tekniken bakom, från kamera till webb.
Vi har ju försökt att bygga upp ett produktionskit så att vi kan skapa produktioner helt in-house och nyttja de kompetenser vi har inom byggnaden. Och att göra det snabbt. Om vi kan slipa ned trösklarna och göra detta så tillgängligt som möjligt, kommer det också att användas. Så som vi alltid rullar. Och de kompetenser vi inte har, ser vi till att skaffa oss. Att lära nytt är kul.

bild 1

Kameror

Kamerorna som vi använder är Blackmagic Pocket Cinema Camera med Lumix H-FS14140 objektiv.
Pocket Cinema Camera är en filmkamera som kan skicka ut en ren HDMI-signal utan stödlinjer (OSD) och annan information. Vi plockar därmed in 1080p i 25fps till datorn. Två likadana kameror används och en lade vi på gästerna och den andra på värden.

bild 2

För att kunna få in HDMI-signalen till datorn används Blackmagics UltraStudio Mini Recorder, som tar in HDMI-kontakten och ut får vi en Thunderbolt-kabel att plugga in i datorn, en MacBook Pro Retina.

bild 3

Ljud

För att ta in ljud används ett Focusrite Scarlett 2i2 externt USB-ljudkort. Fördelen är att den har två kanaler med fantommatning (vilket gör att du kan använda kondensatormikrofoner), men även möjligheten att plocka in line-signal, vilket vi gjorde från mixerbordet på scenen, då alla kör trådlösa headset.
Innan ljudet går in i ljudkortet passerar det en compressor/limiter, en Behringer Autocom Pro-XL, för enkel signaljustering. Det viktiga här är limiterdelen, då vi vill kunna trycka upp ljudet utan att det slår över.

beh

Programvara

Nu, när alla källor går in i datorn behövs ju mjukvaran för att kunna bildmixa samt strömma detta. Vi använder oss av Wirecast för detta. Programmet låter dig lägga upp olika typer av tagningar, där du lätt plockar och väljer det du vill ska synas. Wirecast kan även plocka in ex delar av program, vilket gör att du kan köra ut Twitterflöden, ett Skype-samtal eller annat.

Just detta eventet strömmade vi till tjänsten Solidtango, som är en svensk streamingtjänst och som jag varmt kan rekommendera. Deras spelare bäddades in på eventsidan på vår pocasts sajt tanktanken.se

Samtidigt hade vi även en 42″ TV på scenen där vi skickade ut hela sändningen via HDMI från datorn.

Summering

För oss fungerar denna setup alldeles ypperligt. Det som vi siktade på var att hitta ett kit som skulle vara både prisvärt och lätt att ta med. Saker att förbättra är ljus. Ljuset är tokviktigt och även om vi hade ett gäng strålkastare på scenen, så skulle vi behövt placera dessa lite annorlunda.
Dessutom kommer vi med tiden att lära oss kamerorna, hur de funkar och hur vi kan kräma ur allt ur dessa.

Skärmavbild 2014-05-18 kl. 10.16.22

Så här såg det ut från mitt perspektiv under kvällen. Den stora skärmen användes inte, utan den fick representera 42″ TV:n som stod på scenen när vi testriggade.

Resultat

Här ser vi ett av avsnitten. Väl värt kan vara att presentera dem som fick det att rulla.

Kamera gäst | Olof (kurator)
Kamera värd | Fredrik (medialärare)
Bildproducent | Martin (intendent)
Teknikproducent | Jag (IKT-pedagog)
LiveDJ scen | Martin (kurator)

Skärmavbild 2014-05-18 kl. 10.15.58

Veckan efter gjorde vi även en sändning från Folkets Hus och eventet , som ni hittar på talasomted.se. Då streamade vi till Youtube.
På två personer tog det oss ca 30 min att rigga upp allt för sändning.

Har ni några frågor är det som vanligt, bara att ställa dessa i kommentarsfältet.

Dela den här artikeln
Följ:
Fixar och trixar med tekniska lösningar och mycket mer. Ser till att användarna förstår systemen och att systemen förstår användarna. Har mina rötter i musiken och kombinerar konstnärlighet med teknik.