Skapa AppleID med batch- och verifieringsscript

Micke Kring
Micke Kring 1k visningar
5 minuters läsning

Om du står inför utmaningen att skapa sisådär en 500 Apple-ID och du inte riktigt känner för att göra det manuellt hoppas jag att du kommer ha hjälp av detta inlägg. I filmen ovan visas ett utdrag av alla steg förutom verifieringsscriptet.

Upplägg

Mina iPads är döpta enligt ipad001, ipad002, ipad003… och därför skapar jag e-postkonton enligt samma löpnummersprincip ipad001@epost.se, ipad002@epost.se, ipad003@epost.se.
Alla Apple-ID har samma lösenord då det inte är någon som ska använda dessa konton förutom mig.

OBS! Detta funkar bara på OSX och scripten är testade i OSX 10.10.2 och med iTunes 12.1.0.50. Det är inte helt säkert att det fungerar med andra versioner.

Punkt 1-2 i videon | Skapa e-postkonton och e-postalias

Du behöver en e-postadress per Apple-ID, så börja med att skapa ett konto, ex ipad001@epost.se och skapa sedan så många e-postalias du kan till det kontot – ipad002@epost.se, ipad003@epost.se o s v.
Eftersom du måste verifiera kontona bör du bara lägga in dessa ”huvudkonton” i OSX Mail. Då får du även alla aliasmailen till samma postlåda.
Med Googles e-posttjänst kan du skapa 30 e-postalias per e-postkonto. I det exemplet behöver jag då alltså bara skapa 10 e-postkonton [x 30 alias] och lägga in dessa [10] i OSX Mail, så kan jag ta emot ca 300 mail.

Punkt 3 i videon | Ladda ned AppleScriptet

https://github.com/mickekring/Apple-ID-Creator-SWE hittar du den senast uppdaterade versionen av AppleScriptet ”Apple-ID-Creator-SWE”.
Läs gärna Readme-filen på den sidan där det finns ytterligare information.

Punkt 4 i videon | Redigera excelfil samt spara som CSV

Se till att använda mallen som följer med och spara den som kommaseparerad fil, .csv.
Med de regionala inställningar vi har i Sverige blir filen semikolon-separerad vilket det ska vara.
En av de vanligaste problemen att inte scriptet funkar är just problem med csv-filen och att det blir strul med formatteringen så inte å,ä och ö visas korrekt.

Punkt 5 i videon | Dra igång scriptet och kör din csv-fil

När du dubbelklickat på scriptfilen är det bara att klicka dig fram och välja din csv-fil. Om allt är som det ska kan du antingen välja ”Dry Run”, som testar om scriptet fungerar, eller så kör du ”Actually Create Apple IDs”.

Punkt 6 i videon | Error: Första gången du kör AppleScriptet

Om du inte tidigare kört ett AppleScript som kräver tillgång till hjälpmedelsfunktioner får du ge scriptet tillgång till detta.

Punkt 7 i videon | Nu är det bara att köra igång igen

När scriptet har tillgång till hjälpmedelsfunktioner är det bara att köra igång igen som i punkt 5.

Punkt 8 i videon | Luta dig tillbaka

Nu kommer belöningen i att du bara kan luta dig tillbaka och se hur scriptet bearbetar din csv-fil och skapar konton åt dig. Det tar ca 40 sek per konto, men om du är lite haj på AppleScript kan du tweaka hastigheten. Jag har dragit ned på hastigheten en smula då jag fick en hel del stopp i scriptet.

Punkt 9 i videon | Mailen börjar rulla in

Efter ett tag kommer du börja få mail om att dina Apple-ID är skapade och redo att verifieras.

Verifiering av Apple ID

Om du gjort enligt mitt upplägg kan du nu ladda ned verifieringsscriptet, som finns på https://github.com/mickekring/AppleID-Verification-AppleScript-SWE
Kör igång det och redigera de översta raderna där du skriver in domänen på de e-postadresser du skapat kontona med samt det generella lösenordet du satt för dina konton.
Se sedan till att ha Safari igång, markera det första verifieringsmailet och kör sedan scriptet.

Problem

Scriptet stoppar ibland, så du behöver ha koll på det. Detta beror på ett par olika saker, bl a hastighet på din uppkoppling och annat. Exempelvis kan en sida i Apple-ID-skapandeprocessen i iTunes ladda lite senare och då har scriptet redan hunnit förbi, vilket gör att det stoppar.
Om detta händer, kolla mailen vilket konto som senast skapades, ta bort dessa ur din csv-fil och kör scriptet igen.

Sammanfattning

Jag lyckades skapa och verifiera ca 500 konton på en arbetsdag. Dock tog det mig kanske 2-3 timmars handgripligt arbete. Resten bestod i att hålla koll på att scriptet kördes.
Jag vet inte hur många dagar det hade tagit mig om jag skulle gjort det manuellt och dessutom vet jag inte hur min mentala hälsa skulle klarat av det. 😉

Dela den här artikeln
Följ:
Fixar och trixar med tekniska lösningar och mycket mer. Ser till att användarna förstår systemen och att systemen förstår användarna. Har mina rötter i musiken och kombinerar konstnärlighet med teknik.