Webbhotell? Dedikerad server? OS? Webbserver? Apache?
I början av vår webbnärvaro, för ca 12 år sedan, då vi hade vår första ”hemsida”, använde vi oss av enkla och billiga webbhotell, varav Binero blev det sista.
Inget ont om detta, men vi växte helt enkelt ur kläderna. Idag har jag hand om ca 50 WordPressbloggar och 6 Joomlasajter på skolan och det kräver lite mer, och framförallt, utökad funktionalitet.
Problemet började med Kunskapshubben för några år sedan. Jag satt och konverterade filmer som skulle laddas upp på Hubben, trots att systemet kunde göra det åt mig. Men rätt serverprogramvara fanns inte (FFMPEG mm). Och eftersom det inte var våra servrar så kunde jag inte göra något åt det.
För ca 2-3 år sedan smällde det till och bloggandet började på allvar hos oss. En massa WordPressinstallationer skulle sättas upp. Samtidigt som vårat webbhotell blev segare och segare, med långa svarstider som följd. Speciellt MySQL-databaskopplingen.
Vad göra? Jo, hoppa på den egna-virtuella-servern-tåget known as VPS. En tom server att göra, i stort sett, vad som helst med. Dock innebar det att allt fick installeras och driftas själv, d v s operativsystem, webbserver och all annan programvara.
Glesys blev valet och jag är riktigt nöjd med dem. Jag har även de till mina andra privata servrar. Det är ett svenskt företag och har datacenter i bl a Stockholm.
Den setup som vår webbserver har idag består av Ubuntu 11.04 LTS som OS, med Nginx, PHP5-FPM, MySQL och APC.
Det fina med en virtuell sever (kalla det moln-server om ni vill) är att man betalar per timme och kan upp- och nedgradera vartefter. Börjar diskutrymmet ta slut? Släng på 10GB till. Nyttjar du inte allt RAM-minne? Ta bort lite. Allt utan att behöva starta om eller stoppa servern.
Idag kan vi alltså bl a ha vår egen Youtube-klon i Kunskapshubben, där t ex eleverna och lärarna kan skapa film på sina paddor och ladda upp dem via Safari till Kunskapshubben, som konverterar filmen automatiskt till olika format. Eller till att skapa WordPressbloggar på minuten via WordPress multisite.
Webben som verktyg ska vara tillgänglig och enkel att använda och jag tycker att vi börjar få ihop ett bra tänk nu.