RoomCal – Automatiserad tillgänglighetsdisplay baserat på din kalender

Micke Kring
Micke Kring 196 visningar
5 minuters läsning

Sedan 2018 har det hängt en iPad i fönstret på min kontorsdörr med realtidsinformation om vad jag gör, kommer att göra och var jag är. Det började en gång i tiden som ett makerprojekt baserat på de gamla ”välkommen – upptagen – stig in”-dosorna som hängde utanför rektors rum. Ni som är gamla nog vet vilka jag menar. Ett par iterationer in, så skippade jag den fysiska dosan och lät koden läsa min kalender istället. Utifrån den, så visar skärmen min status.

 

Det som jag har upplevt varit vinsten med att köra den här typen av display är dels transparensen, att alla vet var jag är och vad jag pysslar med för tillfället. Men framför allt tror jag också att jag upplevs mer tillgänglig, stängd dörr till trots. Jag sitter ju i samma korridor som årskurs 2 och 9-åringar låter ju ibland en del 🙂
När det lyser grönt på min skärm, vilket det gör i mer än 90% av min tid, så vet alla att det bara är att knacka på dörren och kliva in. Om det är rött är jag upptagen. Och vet ni? Det har inte hänt en enda gång att någon har klivit in då under dessa 4 år.

 

Givetvis så går det ju lika bra att se detta varifrån som helst via länken mickekring.se/stats/room/b212a – så behöver man inte ens chansa på om jag är på plats eller inte.

 

Andra små fördelar är att det inte kostar något. Skärmen är en gammal återvunnen iPad som hade kastats och all kod körs på en Raspberry Pi-dator för ett par hundralappar.

Det roligaste är kanske alla små elever som står och vinkar till mig på skärmen, då jag kör en video på mig istället för bild (se video här under).

 

 

Eftersom jag är på väg att sluta på Årstaskolan, så dokumenterar jag nu de script jag kör och passar dessutom på att putsa upp dem en smula. Därefter så postar jag dessa här och koden finns länkat här till GitHub.
Min stora disclaimer är fortfarande att jag inte är någon kodare, utan endast en som löser mina små problem med lite kod. Så döm inte mig som människa genom kvalitén på min kod.

Förutsättningar

 

Publik kalender
Du behöver en publik kalender, antingen en google-kalender eller iCloud. Själv kör jag iCloud. Eftersom vi kör W365 med Outlook i staden, så gick det inte på något smidigt sätt att sätta upp detta för mina rektorer. 

 

Dator att köra kod på
Du behöver något att köra pythonkoden på, vilket kan vara i stort sätt vilken dator som helst, med vilket operativsystem som helst.

 

Webbserver / Webbhotell

Koden bygger en webbsida som den laddar upp via SFTP.

 

Någon form av skärm
Om du vill visa upp detta, så behöver du någon form av skärm. Det funkar med vad som helst som har en webbläsare. Jag har använt gamla kasserade iPads.

Hur funkar det hela?

 

Kortfattat så läser koden din publika kalender och letar efter om det pågår något just nu, samt de kommande 6 händelserna.
Därefter letar den efter ord i din aktuella händelse och plats, till exempel ordet ’möte’ i händelsen tillsammans med platsen ’b212a’ (mitt kontor) – och om det finns, så sätter den din status till ’Upptagen’.
I slutet så skapar koden en webbsida (eller delar av en webbsida) av allt och laddar upp till din webbserver.

 

Hur kommer jag igång?

 

Kod och dokumentation finns på GitHub på github.com/mickekring/RoomCal

 

Frågor?

 

Om du undrar något, hör av dig, antingen i kommentarerna här eller direkt till mig.

Dela den här artikeln
Följ:
Fixar och trixar med tekniska lösningar och mycket mer. Ser till att användarna förstår systemen och att systemen förstår användarna. Har mina rötter i musiken och kombinerar konstnärlighet med teknik.