Organisation – Tänktankens organisationsmanifest – del 2

Micke Kring
Micke Kring 867 visningar
5 minuters läsning

I den andra delen av mitt försök att sätta ord på en kultur har turen nu kommit till själva *organisationen*, en av de fem hörnpelarna. Som jag skrev i första delen, den om möten, behövs kanske en förklaring, då många förknippar Tänktanken med en sak:

Tänktanken är inte en podcast eller talkshow. Podcasten och talkshowen är två outputs av organismen och ramverket Tänktanken – en think tank, inkubator, möjliggörare och lekplats för de som vill vara med.

Själva syftet med Tänktanken och vad den ska vara bra för (om det inte framkommer), kommer jag till i ett senare inlägg.

Så hur organiserar vi oss?

I grunden är Tänktanken en helt decentraliserad form av kaosorganism, alltså en obestämd grupp som verkar inom ramen för Årstaskolan. Ingen äger den. Ingen är chef för den. Den erkänner inga titlar. Den ligger på sidan om och är helt frivillig. Den har heller inget mandat eller resurser. Den kommer aldrig att släppas i skarp version utan ligger i ett konstant beta-stadie. 🙂

Det den däremot är, är människorna som verkar i den och den bygger på ansvar, tillit, samarbete, samverkan, hårt jobb, nyfikenhet, kreativitet, skapande, öppenhet, prestigelöshet, mod och viljan att åstadkomma.
En sandlåda [sandbox] för utveckling där de som verkar dessutom har riktigt kul.

Denna del av manifestet är den som utan tvekan kommer att uppdateras mest under dokumentationsresans gång så jag släpper den nu som diskussionsunderlag.

Under alla år som kulturen odlats har vi provat oss fram och lånat från bland annat agila metoder, lite Lean, TED-talks, traditionell projektstyrning, en massa egna erfarenheter med guidning av vår egna organisationsmästare Martin Claesson (som tyvärr, för oss, bytt arbetsplats, men som alltid kommer vara medlem i Tänktanken). En del uttryck är även lånade från vår IT-strategi (skriven av Martin).
Så hur organiserar vi Tänktanken? Vilka ledord rattar vi skeppet med?

Manifestet – Organisation

  • Vill du – så gör du
  • Alltid frivilligt – aldrig frivilligt
  • Decentraliserat och transparent
  • Utveckling framför planer
  • Kvalitet framför kvantitet
  • Människor framför teknik
  • Samarbete framför formalia
  • Idéer framför kontroll
  • Ha roligt – jobba hårt
  • Våga lansera – inget blir någonsin klart

Tänktanken är öppen för alla som vill vara med. Vill du något – gör det! Det är frivilligt att medverka och alla får medverka utifrån sin egen förmåga, men om du gett dig in i något är det inte frivilligt. Då har du ansvar för att genomföra det du tagit på dig.
Vem som helst kan dra igång något med vem som helst och leda det, så länge det följer Tänktankens manifest. Givetvis öppet och transparent, så ytterligare input kan fås. Idéer ska delas, inte kontrolleras.
Alla medlemmar i Tänktanken behöver inte medverka i allt. Plocka ihop din subgrupp bestående av vilka du vill. Det är heller inga problem att driva ett projekt på egen hand och dra nytta av kompetenserna i Tänktanken.
Gemensamt arbete och utveckling, samarbetskultur och delningskultur ska genomsyra Tänktanken (här är det lätt att stanna vid transaktionsbaserat samarbete och det räcker inte).
Visa mod – våga tro på det svåra, orka bryta normer och var uthållig i motgångar. Visa även nyfikenhet och öppenhet för nya idéer, arbetssätt, teknisk och pedagogisk utveckling.
Hårt arbete krävs – utan vilket man aldrig kommer någonstans. Glöm heller aldrig att ”it’s better to crash and burn, than to fade away…”. Våga testa vingarna. Det kan aldrig bli mer än fel.

Hela serien – Tänktankens manifest

Del 1 – Möten
Del 2 – Organisation
Del 3 – Kommunikation
Del 4 – Utför & Gör
Del 5 – Syfte

I nästa del kommer jag bryta av det mer filosofiska och gå hands on in i teknik och kommunikation. Men håll koll på denna sida. Den kommer nog uppdateras en del under resans gång.
Dela den här artikeln
Följ:
Fixar och trixar med tekniska lösningar och mycket mer. Ser till att användarna förstår systemen och att systemen förstår användarna. Har mina rötter i musiken och kombinerar konstnärlighet med teknik.