Milstolpar i mitt läsår 13-14

Micke Kring
Micke Kring 1k visningar
10 minuters läsning

Sista dagen innan semester. Eller egentligen inte. Officiellt har jag semester, men var tvungen att fixa några grejer innan 5 veckors vila. Nu är det tid för att ladda batterierna, jobba på lite privata projekt, spåna idéer och sola, bada och göra andra somriga grejer.

En grej som jag velat göra tidigare år är att summera läsåret. Det är alltid full fart och tid för eftertanke är inte helt topprioriterat hos mig. Den här sajten är den minst prioriterade av alla. Men inte idag. Därav kommer denna egopost, så är du inte intresserad av vad jag gör (det är helt okej), så är det bara att lägga tiden på något helt annat. Till exempel se denna video. 🙂

Nu är det dags att lista läsåret som gått, rent eventmässigt, i kronologisk ordning. Åtminstone det jag kommer ihåg. Givetvis är området för stort för att summera, så det blir mer en tillbakablick över lite större grejer som gjorts.

TÄNKTANKEN | 17 JUNI 2013 – Podcast | Vidcast | Webb

På sommarlovet för ett år sedan drog vi igång Tänktanken. 22 avsnitt har det blivit hittils. En snabb tanke om att dokumentera och distribuera en del av våra samtal som oftast sker över en kopp kaffe på någons rum på Årstaskolan. Oredigerat och ostrukturerat, men lite av födelsen till kommande projekt och idéer. Fantastiskt roligt att göra dessutom. 30 gäster och nästan 9.000 lyssningar. Starten på ”poddandet”.
http://tanktanken.se

SITE.ARSTASKOLAN.SE | 20 augusti 2013 – Bloggnätverk | Webb

Till läsårsstarten lanserade jag site.arstaskolan.se, ett bloggnätverk för skolans bloggar. En WordPress multisite, där personalen har möjlighet att kunna sätta upp bloggar snabbt utifrån mallar. Återigen ett sätt att möjliggöra behov och undanröja hinder. Ett behov som behövde fyllas, samtidigt då det inte var hållbart att administrera 50+ separata WordPressbloggar. Idag har vi ett 70-tal bloggar på skolan som drivs på egna servrar.
http://site.arstaskolan.se

BOOKIS | 01 september 2013 – Webb | eBibliotek

Första versionen av Bookis släpptes under mitt och Martin Claessons MLABS, med fem pilotskolor (okejdå, Nacka Kommun också) och dessa fick ett eget e-bibliotek likt Bibblis som jag skapat för Årstaskolan. Nu, snart ett år senare håller vi på att släppa version 2 (bygger om hela alltet) och tusentals böcker har publicerats på dessa, nästan 20 bibliotek runtom i landet.
Fantastiskt roligt arbete där jag fått möta mängder av härliga människor och elevers berättelser.
http://bookis.se

talasomTED | 18 december 2013 – Event | Live video | Webb

TalasomTED är ett underbart projekt som fått vingar ute i Sverige nu. Elever, som får hålla tal, likt TEDtalks, om saker som berör dem. Martin Fernström och Lotta Bohlin drog igång arbete och vi körde som final en eftersändning på webben från live-eventet som hölls på Folkets Hus i Årsta. Här kunde vi också använda Tänktanken för förpepp och eftertanke.

Hem

HOPP14 | 15 mars 2014 – Event | Webb

Våra eminenta skolkuratorer Olof Hedtjärn och Martin Brav hade en idé om ett skolevent, årets viktigaste, fetaste och bästa skolevent. (Olof sitter bredvid mig nu och dividerar om vad vi sa.) ”Om konsten att vara människa”. Olika människor, deras öden och historier bjöds in till detta event och ett par av våra talasomTED-talare höll även sina tal här. Vi filmade även och föreläsningarna ligger på sajten.
http://hopp14.se

Moobis – 1 år | 26 april 2014 – Bloggtjänst | Webb

Vips, så fyllde Moobis, också tillsammans med Martin Claesson under MLABS, 1år. Tanken om en gratistjänst, där alla som jobbar med utbildning kunde skapa gratis WordPressbloggar, utifrån lite mallar kring vanligt förekommande typer av bloggar, hade nu blivit gammal. Ingen fulreklam, servrar i Sverige och helt enkelt gratis på riktigt. 2.500 bloggar och snart 5.000 användare senare har denna tjänst lärt mig mängder, som ex supporthantering och tanken kring egensupport. Men också insikten om vart vi ligger till kunskapsmässigt och att få personer kan göra mycket.
http://moobis.se

Tänktanken Talkshow | 06 maj 2014 -Event | Vidcast | Webb

Då vi hade kört Tänktanken live någongång som vidcast och känslan fanns där att skapa ännu ett skolevent, kläckte Martin Claesson idéen om att köra Tänktanken som en talkshow. Vi planerade in det till dagen innan SETT, då vi visste att folk runtom i landet skulle befinna sig i Stockholm. Några tweets och ett jäkla hårt arbete senare kunde vi bjuda ca 100 i publiken på mat, dryck samt en liveshow med en massa smarta gäster från olika delar av landet, som även sändes live på nätet. Sjukt roligt och detta kommer att komma igen. Nu hade vi också uppgraderat oss från webbkameror till riktiga kameror.
Det som var så grymt med detta och en stor lärdom var att, ”man kan alltid fråga”. Vi sydde ihop våra gäster till showen helt via Twitter och alla som tillfrågades svarade faktiskt ja. Fantastiskt.
http://tanktanken.se/talkshow-6-maj/

talasomTED | 15 maj 2014 – Event | Live video | Webb

På vårterminen var det dags igen. Lite större, lite mer av allt. Vi körde en eftersändning och körde vårt nya kamerakit. Jag sprang hem efter inspelningen och körde redigering av 2 timmar film, med lower thirds samt färg- och ljudkorrigering, rendrerade filmen och blev klar ca 1 timme innan det var dags att sända.

Hem

VärmeRadio | 12 juni 2014 – Podcast | Webb

In i det sista så jobbades det så fruktansvärt hårt. Det här var jag tveksam på att vi skulle ro hem, men ungarna levererade och den 12 juni bjöd vi på det första programmet i podcasten #VärmeRadio. Varje dag under hela sommarlovet släpps ett nytt program, totalt 72 stycken, där alla elever i åk 5 på Årstaskolan har sitt egna program. Idéen bygger vidare på TalasomTED. Redan efter 17 program (nu när jag skriver detta) har podden över 2.100 lyssningar.
http://talasomted.se/varmeradio

Edooc | 17 juni 2014 -Mooc | Online community | Webb

För att avsluta året släppte jag en idé jag haft ett tag. Sajten byggde jag för ett par månader sedan, men kände inte att jag hade tid att släppa den. Nu var det dags. Dels för att idéer måste ut och få testas, men också för att jag visste att det fanns en massa människor som var sugna på lite fortbildning.
Jag har inte skrivit något om Edooc på bloggen ännu, men lite kort så står det för EDu Open Online Community. En liten del Mooc, en liten del community och förhoppningsvis en massa kollegialt lärande, där jag hoppas andra vill skapa och lägga ut kurser.
http://edooc.se

Mer då?

Givetvis har det hänt en massa andra saker. Jag har fått föreläst och tagit emot besök från bl a Norge, Singapore, Finland, Holland, Danmark, Tyskland och Japan.
Personligen tackar jag nej till nästan alla föreläsningar om de inte ingår i mitt skolarbete. Däremot gör jag lite undantag om föreläsningarna gäller om skolan för folk utanför skolvärlden, som ex WSA-dag14 – Web Service Awards. Jag tror inte riktigt att det finns någon vinst i föreläsningar, mer än som lite inspiration. Det är också en av anledningarna till Edooc. Tänk om alla som föreläser om skolan kunde säga ”nu när ni hört mig, kan ni gå min kurs gratis här”?

Jag fortsätter givetvis att utveckla våra existerande webbtjänster på Årstaskolan, som Kunskapshubben, Bibblis, Mattenauterna m fl, då arbetet ”viktigt och på riktigt” alltid går som en röd tråd genom det vi gör. Jag fortsätter fortfarande att jobba vidare med att slipa trösklar för användandet av IT. Och självklart så fortsätter arbetet med att locka fram gräsrotsutvecklade projekt och idéer. Det är där det händer!

Sist men störst, så har jag även fått äran att umgås med och jobba tätt intill ett stort gäng av människor som vill något. Dessa listar jag inte här, men ni vet vilka ni är. Utan er är jag ingenting.

Nu tror jag att jag fått med det mesta och det har varit ett rätt kul arbete att gå igenom vad som faktiskt har gjorts under detta år. Hälften hade jag faktiskt glömt bort. Förhoppningsvis har jag en hel del att sätta på listan till nästa år också. Äh, jag måste givetvis bräcka detta! 😉

En trevlig sommar på er allihopa!

Dela den här artikeln
Följ:
Fixar och trixar med tekniska lösningar och mycket mer. Ser till att användarna förstår systemen och att systemen förstår användarna. Har mina rötter i musiken och kombinerar konstnärlighet med teknik.