KringPing – version 2.0.0 | Håll koll på att dina sajter är uppe

Micke Kring
Micke Kring 36 visningar
3 minuters läsning

Har ni som jag en massa sajter som ni gärna vill hålla koll på huruvida de är uppe och rullar eller inte längre svarar? Kanske vill ni få en notis innan världen börjar höra av sig? Självklart finns det ett gäng sådana riktigt bra tjänster, men de är ju oftast förknippade med en liten summa pengar. Om du bara vill ha en enklare tjänst som inte kostar något, så varför inte koda ihop något själv?

Så inledde jag mitt inlägg från december 2019, då jag kodade ihop den första versionen av detta script. Nu är det dags för version 2.0.0, så jag skrev om det från grunden. Dels som en del i den dokumentation jag lämnar över till min efterträdare på Årstaskolan, men också för att kunna utveckla fler funktioner längre fram.

I videon ovan ser ni hur det kan se ut på frontend när en sajt går ned.

Hur funkar detta?

Kortfattat så händer detta när du kör igång scriptet.

  1. Kontroll om internet finns på den dator som kör scriptet, så att scriptet inte tror att sajterna ligger nere om just internet skulle ligga nere
  2. Hämtning av den sajt, eller sajter som du angett, samt loggning av snabbhet och liknande
  3. Om en sajt ligger nere så loggas det och ett mail skickas till dig med det troliga felet
  4. När en sajt är tillbaka online igen, loggas tiden sajten legat nere

Det har rullat på stabilt under de senaste 3 åren och har hjälpt mig ett antal gånger. Scriptet körs på min lilla Raspberry Pi hemma hos mig.

Vill du testa själv?

Projektet med instruktioner hittar du på github.com/mickekring/KringPing

Scriptet är skrivet i Python 3.

Var kan jag se detta live?

mickekring.se/stats/ping kan du se status på mina webbsajter.

Tidigare versioner

Om du vill läsa lite mer om hur detta började kan du läsa mer på

Dela den här artikeln
Följ:
Fixar och trixar med tekniska lösningar och mycket mer. Ser till att användarna förstår systemen och att systemen förstår användarna. Har mina rötter i musiken och kombinerar konstnärlighet med teknik.