IoT-projekt | Uppkopplade lokaler – Del 1: Uppstart

Micke Kring
Micke Kring 527 visningar
4 minuters läsning
av Micke Kring

Nu är det dags för mig att dra igång mitt sista utvecklingsprojekt för denna säsong. Det handlar alltså om den typen av projekt som jag pysslar med för att ta hand om min professionella utveckling. Sådant som förr kallades fortbildning. Den här gången handlar det om att sy ihop några tidigare projekt och helt enkelt börja koppla upp lokaler på skolan och förse dem med lite sensorer och möjligheter till att kunna kommunicera med de som ska nyttja lokalerna. Om det är för varmt eller dålig miljö i en lokal, så ska lokalen kunna föreslå och boka en annan lokal med bättre miljö. Lokalerna ska alltså också kunna kommunicera med varandra. 

Nu när vi är i slutet av maj och börjar närma oss sommaren på riktigt, så gör sig de höga temperaturerna i skolans lokaler sig påminda igen. Det är inga konstigheter att jag snittar temperaturer runt 30 grader på mitt rum varje dag. Så kan det vara i klassrum också. Speciellt när man verkar i en skola som är byggd 1946. Och med tanke på att exempelvis en del nationella prov skrivs i dessa tider, så vore det toppen om lokalerna som de ska skrivas i vore lite smartare och kunde varna i tid och ge alternativ.

Det handlar dessutom om att kunna nyttja våra lokaler lite smartare. Vi har rätt ont om utrymme – och tillsammans med det bokningssystem som jag byggt och skrivit om tidigare – kommer sensorerna att kunna känna av om det finns någon i lokalen när den ska vara upptagen. Om den inte är det, kan den släppa bokningen efter en viss tid.

Främst handlar det dock om att se om det går att få till en billig prototyp som skulle vara användbar samtidigt som jag får lära mig lite mer om allt möjligt och bygga lite saker.

Syfte

  • Monitorera inomhus- och utomhusmiljö och skapa en algoritm som kan prognostisera inomhusmiljön
  • Föra statistik över inomhusmiljön för långsiktiga åtgärder om större problem uppdagas
  • Realtidsstatistik och information vid bokning eller schemaläggning
  • Automatiska förslag på alternativa lokaler vid dålig inomhusmiljö
  • Statistik på nyttjande av lokaler genom avkänning om det finns människor i lokalen vid bokad tid
  • Självförbättrande över tid
  • Kommunikation via exempel e-post eller sms till den som har bokat
  • Avboka bokade lokaler som inte används

Nästa steg

Som ni ser på bilden, så jag jag grovskissat min plan. Men givetvis kommer jag säkert komma på lite fler grejer på vägen – och du kanske också sitter på något bra förslag? Vad skulle ett rum kunna göra?

Härnäst kommer jag bygga ihop en liten prototyp med de sensorer jag tänker använda mig av. Så… jag återkommer helt enkelt med lite video och bilder framöver. Jag sätter ingen deadline på mig själv, då jag inte vet hur mycket jag orkar göra så här innan semestern.

Del 1: Uppstart

Del 2: Komponenter och kod

Dela den här artikeln
Följ:
Fixar och trixar med tekniska lösningar och mycket mer. Ser till att användarna förstår systemen och att systemen förstår användarna. Har mina rötter i musiken och kombinerar konstnärlighet med teknik.