Hur jag byggde Kunskapshubben

Hur är Kunskapshubben uppbyggd? Vilka komponenter gör denna ”Youtube-klon”?Det har gått ett par år sedan de första stapplande stegen då jag konverterade filmer som skapats på skolan till Flash-format, för att manuellt lägga till dessa på ”Hubben”…

…tills nu, när vi kan ladda upp filmer direkt från iPad och dessa automatiskt konverteras till fyra olika kvalitetsformat och funkar med alla möjliga plattformar, såväl PC, MAC, iOS och Android.

En lunchrast någon gång runt 2008 var det dags. Jag och Martin Claesson [@claessonmartin, intendent, skolledning] tog en kaffe nere på Ungdomsgården och roades av eleverna som flockades kring deras små mobilskärmar där de kollade på små videoklipp.
Samtidigt som en av våra MA/NO-lärare, Gösse Sten, hade gjort ett par videos med NO-experiment hade tanken cementerats. Vi vore ju dumma om vi inte försökte dra nytta av detta media.

Dock får man beakta att detta var strax efter att den första iPhonen hade släppts, WAP var sättet att mobilsurfa och mobilsurf inte var något som alla hade. Men vi kunde ju streama film via webbläsaren och låta eleverna ladda ned mobilanpassade filmer [.3gp] i alla fall. Och man ska ju aldrig tänka vad man kan göra nu, utan vad man tror är möjligt inom några år.

Sagt och gjort och över 1 miljon filmvisningar senare, med ca 500-600 besök om dagen, så står vi nu här med den femte inkarnationen av Kunskapshubben.

Liksom Bibblis.se är Kunskapshubben byggd i grunden på Joomla 2.5.x, ett open source CMS, likt WordPress, som du hämtar gratis på joomla.org.

Videokomponenten till Joomla som sköter konvertering, sortering, kategorisering mm heter HWDMediaShare och kommer från företaget Highwood Design Limited. Komponenten kostar mellan £29-£49 beroende på vilken modell du väljer. Nu är väl dessa hundralappar rätt väl spenderade pengar och inte så mycket att hänga upp sig på. Dessutom har de en bra community och bra support.

När du väl har installerat Joomla och HWDMediaShare kan du [typ, egentligen] sätta igång att lägga till filmer och bygga ditt egna Youtube. HWDMediaShare kan givetvis importera filmer från Youtube, Vimeo och lite andra videosajter, så det behöver inte bara vara ditt egna matrial.

Men… och det finns väl alltid ett men? För att kunna ladda upp film och få dessa konverterade till alla möjliga format som funkar i mobiler och annat, behöver din server ha vissa förutsättningar. Det var därför som vi bl a flyttade över till egna servrar, som jag förklarade om i artikeln om servermiljön på Årstaskolan.
Om du inte har dessa förutsättningar, får du manuellt konvertera filmerna och manuellt lägga upp dessa i ditt system.
Det som krävs i servermiljön är bl a Ffmpeg, ImageMagick, PHP exec() function, PHP cURL library, Qt-faststart och lite annat jox beroende på till vilka format du vill konvertera dina filmer till. All information finns på deras webbsajt.

Våra filmer på Kunskapshubben är kodade som .mp4-filer i kvaliteterna 360p, 480p, 720p och 1080p, varvid de två sista brukar betecknas som HD. Nu är ju inte allt matrial inspelat i HD och om inte matrialet ”håller måttet” så konverteras det inte högre än vad som behövs.

För att hantera kommentarerna på sajten, vilket nya tillkommer varje dag och ofta på kvällar och helger [skulle skolan vara tråkig?] använder jag komponenten Komento från stackideas.com. Detta är en gratis komponent och relativt ny men ack så bra och fin.

Nåväl, nu tror jag att jag fått med det mesta av grunderna till Kunskapshubben och om du har några frågor är du givetvis välkommen att ställa dessa i kommentarsfältet nedan.

  1. Nope, men jag kollade på det ett tag när jag skulle bygga om efter tips av dig.

  2. Aha! Kunde svurit på att det var Kunskapshubbens användning av Kaltura som tipsade mig om att Kaltura fanns. Tur att jag inte svor 😉

    Bra att få minnet kollat 😀

Kommentarer är stängda.