Hur jag byggde Bibblis.se

Micke Kring
Micke Kring 5k visningar 21 kommentarer
3 minuters läsning

Hur är Bibblis byggd? Detta tänkte jag i korthet gå in på i detta inlägg.

Många frågor om Bibblis handlar om hur sajten är byggd, hur jag gjort och vad det kostar. Detta tänkte jag försöka sprida lite ljus över här, utan att gå in för mycket på detaljer.
I grunden så använder jag Joomla, som är ett open source CMS, likt WordPress och Drupal. Det hämtas ned gratis på joomla.org.

Varför använder jag Joomla? Jo, jag kan det bäst och känner till vad jag kan använda det till.

Joomla är också ett CMS som brukar finnas som 1-click installer på många webbhotell. Nu kör vi på Årstaskolan våra egna webbservrar, men skulle du få för dig att testa Joomla, men inte känner dig så hemma på att installera CMS, så kolla med ditt webbhotell om det stöds.

Komponenten till Joomla som sköter själva bokdatabasen heter Zoo och kommer från Yootheme.com. Zoo är inte gratis, utan kostar just nu 99€.
Zoo har en samling ”appar”, där jag har använt appen Movie för hanteringen av böckerna. Givetvis måste en del handpåläggning göras för att detta ska passa till detta syfte. Det fina med Zoo är just att man kan skräddarsy det rätt fritt.

Det som möter oss användare är ju utseendet och här är det bara att välja och vraka på alla dessa teman (themes / templates) som finns på nätet till Joomla, i form av gratis eller betalversioner. Till Bibblis använder jag ett tema, också från Yootheme, som heter Subway. Det kostar i skrivande stund 39€, men då får du tillgång till alla teman från Yootheme.
Jag gillar personligen dessa teman, då jag upplever dem som snabba, snygga och välgjorda.
Givetvis har jag petat i temat och ändrat det till mina specifikationer.

Så summan landar på 138€, eller ca 1200 kr. Givetvis är det som kostar mest min/din arbetstid. Men med hjälp av dessa köp lyckades jag tänka, bygga, testa, designa och lansera Bibblis på mindre än en vecka.
Jag kan en del om html, css, php, men inte tillräckligt för att bygga saker själv, så för att spara min tid letar jag upp ”färdiga lösningar” i så stor utsträckning jag kan och modifierar dem till mitt tycke och smak.

Om du har frågor kring bygget av Bibblis, eller något annat är du välkommen slänga in en kommentar nedan.

EDIT: Nu har jag och min kollega på MLabs släppt tjänsten Bookis.se. Om ni har problem att skapa ett eget Bibblis, kan ni nu skaffa ett via oss.

Dela den här artikeln
Följ:
Fixar och trixar med tekniska lösningar och mycket mer. Ser till att användarna förstår systemen och att systemen förstår användarna. Har mina rötter i musiken och kombinerar konstnärlighet med teknik.
21 kommentarer
 • Tack för den peppande kommentaren, Daniel! Det är ju aldrig för sent och jag har aldrig lärt mig att koda alla möjliga webbspråk ordentligt. Fuskar mig igenom mycket. Men idag kan man göra så mycket utan att behöva kunna allt. Mycket finns redan som open source, där en massa människor delar med sig av det de gör.
  Trevlig fortsättning på lördagen och tack för besöket hos oss på #FETT13!

 • En lite fråga.
  Hur automatiserat har ni uppläggningen av böckerna.
  Gör eleverna det själva eller är det mycket handpåläggning?
  omslag/länkningar mm.
  Gör de det direkt från iPaden eller krävs dator?

 • Det fina med Zoo är att jag byggt upp ett ”formulär” där man enkelt petar in information, bilder och böcker, väljer författare mm och klickar på publicera. Sen fixar systemet allt. D v s ingen behöver bry sig om att skala om storlek på bilder, lägga till länkar eller något. Allt fixas automatiskt. All text formateras som den ska mm.

  Alla elever mailar mig en pdf och en epub av sin bok som jag lägger upp. Detta mest nu för att vi inte ska tappa visionen om vad Bibblis är. Det är lätt att tänka att ”jag hinner inte fylla i allt, så jag hoppar över det”. Men styrkan i Bibblis är ju att det ska finnas all information kring böckerna så att det blir ”på riktigt” för författarna.

  Eleverna gör allt på sina paddor, men jag lägger upp böckerna via dator.

 • Hmmm.. läste svaren på din fråga från Anonym.. Förstår att du byggt ett formulär där ”författarna” fyller i info osv, men de lämnar alltså inte sin pdf där. Den mailar de in? Kan de inte lämna pdf.en. Kan de inte lämna pdf en på samma sätt? alltså via formuläret?

 • Det finns flera anledningar till varför jag inte låter dom göra det.
  För det första så går det inte att bifoga pdf- eller epub-filer från iPads, men det viktigaste är ju att det ska vara Viktigt på Riktigt. Och i detta fall riskerar det att falla då många förmodligen skulle hoppa över att fylla i informationen kring böckerna. Antal sidor, språk, kategorisering mm. Alla de små detaljerna som får Bibblis att kännas som en riktig e-bokssajt.

 • Hej,

  Besökte er skola i samband med Apple Nordic Summit och har nu änteligen fått en lite stund över för att sätta upp ”vårt bibbils”. Fint att sitta o pilla lite medan OS pågår i bakgrunden 🙂

  Till o börja med Stort Tack för att du delar med dig 🙂

  Moviedatabasen är på plats (byte namn på de 2 type som ingick till bok o författare). Har fått Menu Böcker och Författare att fungera. Men jag har 2 frågor.

  1) Måste man manuellt lägga till publicerade böcker för resp. författare som visas på meny författare, hade hoppas att den skulle visa publicerade böcker med automatik.

  2) Hur har du löst Menu Avdelning med undermenyer

  p.s nybörjare på Joomla, har dock erfarenhet från wordpress och div HTML m.m. d.s

 • Hej Per-Åke!
  Väl bekommet! När det gäller menyerna, så har jag skapat submenyer i menyn som pekar mot zoo-kategorier, d v s de olika kategorierna inom t ex genrer. Det är inga problem att göra i Joomla och du skapar helt enkelt ett menyobjekt som t ex heter ”Avdelningar”. Sedan när du skapar de menyobjekt som du vill ska vara undermenyer till denna väljer du på högerkanten under ”överliggande objekt” > ”avdelning”. Då hamnar dessa under ”Avdelning”.

  Din andra fråga har jag inget svar till, mer än, ja, man måste nog göra så. Tror att man i Zoo ser på dessa objekt som två olika och att de därför inte har något med varandra att göra. Dock håller jag på att kolla på detta och om jag hittar något bättre förslag postar jag det här i kommentarerna.

 • Tack !
  Hoppas det är OK att jag ”lånar” lite böcker från Er dels för att visa som goda exempel dels för att fylla upp min dummy.

  Räcker det med att jag har länkat till er i resp. bokbeskrivning se t.ex.
  http://goo.gl/VXIipu

  En sak som stör mig enormt och jag har letat o letat men kan inte vart jag ändrar rubrik o text för när man klickar på en bokstav i alphaindex. 🙂

  Vart ändrar jag t.ex :
  Movies starting with H
  http://goo.gl/HQL711

 • Jodå, så länge du bara använder det under uppbyggnaden är det inga problem. När det gäller ”Movies starting…” så skapade jag en svensk språkfil och gjorde mina egna översättningar. Dessa ska ligga i media/zoo/applications/movie/language. Kopiera den engelska, döp om och gör din egna.

 • Det går sakt men säkert framåt 🙂

  Ang. formulär menar du att elever o lärare matar in information i ett joomla fomulär (lr google formulär) och att du senare gör en copy/paste till ”formuläret” i db administrator. (epub boken antar jag måste gå via mail eller en dropbox/box lösning)

 • Härligt att höra! 🙂
  Jag började på att skapa ett formulär, dvs ”submission form” som du kan bygga i Zoo också, så att användarna skulle slippa logga in i admindelen (back-end) och kunna ladda upp böcker där. Men eftersom man måste skapa en ny bok samt gå in och ändra på författare lade jag det på hyllan. Funderar dock på att ta upp tanken igen, då vi behöver fler som lägger upp böckerna. Visst, det är inga problem med att låta dem gå in i back-end, men det borde gå att göra enklare.
  Nu mailar eleverna sina böcker som pdf och epub till mig.

 • Det är riktigt roligt det här, en del CSS finlir på slutet, postar en länk när den börjar bli klar 🙂

  Såg att du skrev om .ibooks böcker i hjälpen. Vet du vad som gäller för böcker i ibooks format gjorda med iBooks Author. Har för mig att jag läst eller hört att dessa böcker bara får spridas via iBook Store även om dom är gratis, är detta korrekt? Sitter och skriver en exempel bok i iBook Author baserat på elevbloggar i kemi, det blir grymt snyggt.

  Har ni bara ePub böcker (och pdf)?

 • Härligt! Och ja, det är superkul!

  Appropå iBooks så har vi ca 5 böcker i iBooks-format. Vi har inte (får inte) MAC på skolan, därav detta. Det är heller inga problem att lägga ut dessa, så länge du inte tar betalt för dessa. Och om du vill det, så får du spara dem som epub i stället.
  http://support.apple.com/kb/ht5071 – här står det rätt tydligt.

 • Tack, det var glasklart!
  I’m an author or publisher. Can I distribute this work on my own website?
  Yes. You may distribute the work on your own website if the work is provided free of charge or sold in a format other than the .ibooks format (such as PDF or ePub).
  Vi har mac på hög och lite av poängen med iBooks är ju att man paketerar elevernas arbete t.ex. text, interaktiva bilder, film och instuderingsfrågor. Skippar momentet med konvertering och lägger ut inf. om att det i dagsläget endast går att användas på Mac o iPad (ej iPhone).

 • För ”Hett just nu” är det Core ”Hits” i kombination med ”Order Priority” < 0 för att skapa en lista där du "tar bort" äldre titlar?

 • Här kommer en dum fråga till. Att ni alltid skapar PDF:er för iBooks gjorda med iBook Author är jag med på, men varför PDF kopior för vanliga ePub, dessa går ju utmärkt att läsa med t.ex. Adobe Digital Editions. Jag har säkert missat något uppenbart, tacksam för svar då man inte vill göra allt för många fel i starten 🙂

 • PDF är mest tänkt som fallback, för alla typer av enheter där man inte kan installera någon mjukvara för att läsa ePub. PDF kan ju läsas native av nästan allt, så det är fortfarande ett bra alternativ. Jag drog ju igång Bibblis för snart två år sedan och då var epub-läsarna inte helt enkla att få tag i. Dessutom funkar många av böckerna gjorda i Book Creator for iPad väldigt dåligt i andra enheter än Apple-enheter, epub-läsare till trots, så därför kör vi på detta.

 • Vill bara Tacka en gång till !!!

  Nu är vårt iBiblis.se upp och snurrar, alla böcker jag ”lånade” av Er är borttagna och de första 20 av våra egna är publicerade.

  Välkommen till iBiblis.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *