Hur jag byggde Bibblis.se

Micke Kring
Micke Kring 5k visningar
3 minuters läsning

Hur är Bibblis byggd? Detta tänkte jag i korthet gå in på i detta inlägg.

Många frågor om Bibblis handlar om hur sajten är byggd, hur jag gjort och vad det kostar. Detta tänkte jag försöka sprida lite ljus över här, utan att gå in för mycket på detaljer.
I grunden så använder jag Joomla, som är ett open source CMS, likt WordPress och Drupal. Det hämtas ned gratis på joomla.org.

Varför använder jag Joomla? Jo, jag kan det bäst och känner till vad jag kan använda det till.

Joomla är också ett CMS som brukar finnas som 1-click installer på många webbhotell. Nu kör vi på Årstaskolan våra egna webbservrar, men skulle du få för dig att testa Joomla, men inte känner dig så hemma på att installera CMS, så kolla med ditt webbhotell om det stöds.

Komponenten till Joomla som sköter själva bokdatabasen heter Zoo och kommer från Yootheme.com. Zoo är inte gratis, utan kostar just nu 99€.
Zoo har en samling ”appar”, där jag har använt appen Movie för hanteringen av böckerna. Givetvis måste en del handpåläggning göras för att detta ska passa till detta syfte. Det fina med Zoo är just att man kan skräddarsy det rätt fritt.

Det som möter oss användare är ju utseendet och här är det bara att välja och vraka på alla dessa teman (themes / templates) som finns på nätet till Joomla, i form av gratis eller betalversioner. Till Bibblis använder jag ett tema, också från Yootheme, som heter Subway. Det kostar i skrivande stund 39€, men då får du tillgång till alla teman från Yootheme.
Jag gillar personligen dessa teman, då jag upplever dem som snabba, snygga och välgjorda.
Givetvis har jag petat i temat och ändrat det till mina specifikationer.

Så summan landar på 138€, eller ca 1200 kr. Givetvis är det som kostar mest min/din arbetstid. Men med hjälp av dessa köp lyckades jag tänka, bygga, testa, designa och lansera Bibblis på mindre än en vecka.
Jag kan en del om html, css, php, men inte tillräckligt för att bygga saker själv, så för att spara min tid letar jag upp ”färdiga lösningar” i så stor utsträckning jag kan och modifierar dem till mitt tycke och smak.

Om du har frågor kring bygget av Bibblis, eller något annat är du välkommen slänga in en kommentar nedan.

EDIT: Nu har jag och min kollega på MLabs släppt tjänsten Bookis.se. Om ni har problem att skapa ett eget Bibblis, kan ni nu skaffa ett via oss.

Dela den här artikeln
Följ:
Fixar och trixar med tekniska lösningar och mycket mer. Ser till att användarna förstår systemen och att systemen förstår användarna. Har mina rötter i musiken och kombinerar konstnärlighet med teknik.