Hur hittar du snygga bilder och CC Zero

Micke Kring
Micke Kring 1.5k visningar
2 minuters läsning

Jag får en del frågor kring bilder. Hur hittar jag bilder på nätet som jag kan använda fritt när jag publicerar saker publikt? Alltså, snygga bilder. Bra bilder.
Det är inte helt enkelt, men tack vare en fantastisk dela-kultur och bra fotografer, så finns det numer en hel del att välja på.

Vad som är ett bra foto är ju helt i betraktarens öga, men jag har några tips till dig.

Om det är så att du inte känner till hur upphovsrätt kring användande av bilder fungerar, kan jag rekommendera att söka lite på Webbstjärnans sajt först.
På Webbstjärnans blogg finns finns bl a ett inlägg med tips på hur du hittar bilder fria att använda med Creative Commons-licensiering.
www.webbstjarnan.se/blogg/sommarblogg-hur-hittar-man-bilder

Du kan även där läsa på mer om vad Creative Commons är för något och hur det funkar.
www.webbstjarnan.se/blogg/nypajobbet-och-creative-commons-licenser

Men… CC Zero?

Ibland behöver jag skapa grafik och annat där jag inte vill peta in credits till fotografen (av designmässiga skäl). Det kan gälla webbdesign, keynotes eller annat. I de flesta fall försöker jag att skapa bilderna själv. Men jag har varken en bra kamera eller kunskapen att ta en riktigt bra bild själv. Som tur är finns det massor därute som kan och dessutom delar dessa – helt fria att använda.
Här kommer mina favoritsajter som använder sig av CC0-licensen – Creative Commons Zero. De bilderna kan du använda hur du vill, privat eller kommersiellt, ändra på dem ”All without asking for permission or setting a link to the source”.

PEXELS

pexels

Pexels har flest bilder av de bägge sajterna jag tipsar om och en rätt okej sökfunktion. Just nu över 2000 bilder som är handplockade med CC0-licensen.

www.pexels.com

Unsplash

unsplash

Unsplash var den första sajten jag hittade och den som jag fastnar vid och bara kollar in en massa fina bilder på. Funkar på samma sätt som Pexels.

unsplash.com

Har du fler tips?

Lämna gärna exempel i kommentarerna så fyller vi på med sajter.

Dela den här artikeln
Följ:
Fixar och trixar med tekniska lösningar och mycket mer. Ser till att användarna förstår systemen och att systemen förstår användarna. Har mina rötter i musiken och kombinerar konstnärlighet med teknik.