Fortbildningsprojekt 2 | ”Älskade Blomma”4 minuters läsning

Efter att mitt första fortbildningsprojekt ”Upptaget – Vänta – Stigin” nått sin 1.0-status och är igång, är det dags att dra igång ett nytt projekt. Fortsatt tema kring min fortbildning ligger på Python, maker-DYI och att ha kul. Kombinerar jag det med kärleken till växter så är nästa projekt självklart. Det blir ett självbevattningssystem.
Detta inlägg kommer att fyllas på i takt med att jag jobbar med projektet, så återkom lite då och då, eller följ mig i sociala medier.

Del 1 – Komponenter börjar komma – 29 nov 2017

Nu är det dags för mig (och även Jacob Möllstam på sitt håll) att dra igång med ett nytt fortbildningsprojekt. Mitt tidigare projekt med Upptaget-Vänta-Stigin-dosan lever vidare och kommer delas snart, då jag lägger upp allt på GitHub och bloggen.

Men… vad är då detta projekt? Jo, det kommer röra någon form av kretskortsdator, vattenpump, kamera, fuktmätare och högtalare.
Tanken är ett självbevattningssystem. En fuktmätare ska känna av om jorden börjar bli för torr och därmed trigga pumpen att vattna växten. Givetvis ska jag kunna se växten via kamera på nätet. Måste ju ha några IoT-element med.  Sen tänker jag om systemet skulle kunna prata med mig. Och kanske jag med det. Man ska ju prata med växter.

Nåväl, idag kom pumparna som beställdes från Aliexpress i Kina och jag är på skisstadiet. Har ni idéer på vad som skulle vara kul att ha med i ett sånt härnt projekt så får ni mer än gärna lägga en kommentar.

Del 2 – Skissar prototyp av kruka – 30 nov 2017

Nu har jag lite snabbt börjat skissa på krukan, dvs modermodemet, själva hjärtat i hårddisken. Jag tänker mig ett modulsystem, där blomman bor i mitten, med en modul för högtalare, en för pump och diverse dioder och en för datorn. Behöver dock tänka lite mer. Och som ni ser i texten ovanför så är gårdagens tips från er med.
Någonting säger mig att det även kommer bli ett Star Wars-tema på detta projekt.

Del 3 – Provutskrift och test av storlek – 1 dec 2017

Idag fick jag ut en snabbskiss på en av modulerna, dvs själva blomkrukan, för att få en känsla av storlek. Jag är ju lite begränsad av storlek då vi har små Ultimaker 2 Go-printrar och därav också valet av moduler.
Igår kväll skissade jag vidare på ett monteringssystem på krukan och lite mer hårda vinklar. Som ni ser måste ju detta få en liten sci-fi-vinkling också. Allt är inte bara funktion. Det ska ju vara roligt också. Filmen visar den senaste skissen.

Testade även att skriva ut en mindre del för att se om modellen kommer att vara vattentät. Jag vill helst slippa att klä krukan med plast.

Del 4 – Ljud – 4 dec 2017

Medans jag väntar in komponenterna från Kina, som fuktmätare och slang till pumpen hoppar vi lite raskt till ljud. Vi kom ju överrens om att krukan ska prata. Och kanske spela musik. Så…
Ok. Jag hade beställt en liten förstärkare och högtalare som jag skulle bygga in i en av högtalarmodulen. Ska jag vara helt ärlig hade jag inte riktigt trott att den skulle komma i delar. Så nu är det dags att köra en Pippi och försöka få ihop detta. Jag återkommer huruvida det åkte ned i soporna eller ej. Det första är att jag måste ta reda på vilken komponent som är vad.

Efter en hel del slit med lödande så sitter kanske komponenterna där de ska. Var tvungen att ta reda på och räkna ut vilket motstånd som var vilket med hjälp av färger och sedan köra uteslutningsmetoden på hälften av dem. Tyvärr vet vi inte om skiten funkar idag för jag har inget i strömväg som kan driva detta. Gissar att procenten för att det ska funka ligger någonstans i 10-15%-zonen. 

Del 5 – Högtalarmodulen – 5 dec 2017

Nej, inte funkade förstärkaren inte. Jag ser att det går ström genom vissa delar, så jag tar det som att jag har gjort några riktigt dåliga lödningar eller så. Måste nu skaffa mig multimeter, lödfläta och lite mer verktyg. En kabelskalare. Tänderna är ingen bra idé.

Nåväl, ikväll började jag skissa på en prototyp till högtalarmodulen som får printas imorgon. Jag kör den utan tak och baksida, då jag måste mäta ut elektoniken och se hur kablage och annat ska dras. Här kommer 45 minuters skissande på 2 minuter uppsnabbat.

Just ja, idag kom fuktsensorerna från Kina. Bara slang kvar för att dra igång med huvuddelen av projektet.