Efter att mitt första fortbildningsprojekt ”Upptaget – Vänta – Stigin” nått sin 1.0-status och är igång, är det dags att dra igång ett nytt projekt. Fortsatt tema kring min fortbildning ligger på Python, maker-DYI och att ha kul. Kombinerar jag det med kärleken till växter så är nästa projekt självklart. Det blir ett självbevattningssystem.
Projektet är avslutat och ja, det blev rätt bra, men nej, jag lyckades inte dokumentera hela processes. Här först kommer en liten video som går igenom vad krukan gör. Därefter kommer spridda delar av projektet.
Del 1 – Komponenter börjar komma – 29 nov 2017
Nu är det dags för mig (och även Jacob Möllstam på sitt håll) att dra igång med ett nytt fortbildningsprojekt. Mitt tidigare projekt med Upptaget-Vänta-Stigin-dosan lever vidare och kommer delas snart, då jag lägger upp allt på GitHub och bloggen.
Men… vad är då detta projekt? Jo, det kommer röra någon form av kretskortsdator, vattenpump, kamera, fuktmätare och högtalare.
Tanken är ett självbevattningssystem. En fuktmätare ska känna av om jorden börjar bli för torr och därmed trigga pumpen att vattna växten. Givetvis ska jag kunna se växten via kamera på nätet. Måste ju ha några IoT-element med. Sen tänker jag om systemet skulle kunna prata med mig. Och kanske jag med det. Man ska ju prata med växter.
Nåväl, idag kom pumparna som beställdes från Aliexpress i Kina och jag är på skisstadiet. Har ni idéer på vad som skulle vara kul att ha med i ett sånt härnt projekt så får ni mer än gärna lägga en kommentar.
Del 2 – Skissar prototyp av kruka – 30 nov 2017
Nu har jag lite snabbt börjat skissa på krukan, dvs modermodemet, själva hjärtat i hårddisken. Jag tänker mig ett modulsystem, där blomman bor i mitten, med en modul för högtalare, en för pump och diverse dioder och en för datorn. Behöver dock tänka lite mer. Och som ni ser i texten ovanför så är gårdagens tips från er med.
Någonting säger mig att det även kommer bli ett Star Wars-tema på detta projekt.
Del 3 – Provutskrift och test av storlek – 1 dec 2017
Idag fick jag ut en snabbskiss på en av modulerna, dvs själva blomkrukan, för att få en känsla av storlek. Jag är ju lite begränsad av storlek då vi har små Ultimaker 2 Go-printrar och därav också valet av moduler.
Igår kväll skissade jag vidare på ett monteringssystem på krukan och lite mer hårda vinklar. Som ni ser måste ju detta få en liten sci-fi-vinkling också. Allt är inte bara funktion. Det ska ju vara roligt också. Filmen visar den senaste skissen.
Testade även att skriva ut en mindre del för att se om modellen kommer att vara vattentät. Jag vill helst slippa att klä krukan med plast.
Del 4 – Ljud – 4 dec 2017
Medans jag väntar in komponenterna från Kina, som fuktmätare och slang till pumpen hoppar vi lite raskt till ljud. Vi kom ju överrens om att krukan ska prata. Och kanske spela musik. Så…
Ok. Jag hade beställt en liten förstärkare och högtalare som jag skulle bygga in i en av högtalarmodulen. Ska jag vara helt ärlig hade jag inte riktigt trott att den skulle komma i delar. Så nu är det dags att köra en Pippi och försöka få ihop detta. Jag återkommer huruvida det åkte ned i soporna eller ej. Det första är att jag måste ta reda på vilken komponent som är vad.
Efter en hel del slit med lödande så sitter kanske komponenterna där de ska. Var tvungen att ta reda på och räkna ut vilket motstånd som var vilket med hjälp av färger och sedan köra uteslutningsmetoden på hälften av dem. Tyvärr vet vi inte om skiten funkar idag för jag har inget i strömväg som kan driva detta. Gissar att procenten för att det ska funka ligger någonstans i 10-15%-zonen.
Del 5 – Högtalarmodulen – 5 dec 2017
Nej, inte funkade förstärkaren inte. Jag ser att det går ström genom vissa delar, så jag tar det som att jag har gjort några riktigt dåliga lödningar eller så. Måste nu skaffa mig multimeter, lödfläta och lite mer verktyg. En kabelskalare. Tänderna är ingen bra idé.
Nåväl, ikväll började jag skissa på en prototyp till högtalarmodulen som får printas imorgon. Jag kör den utan tak och baksida, då jag måste mäta ut elektoniken och se hur kablage och annat ska dras. Här kommer 45 minuters skissande på 2 minuter uppsnabbat.
Just ja, idag kom fuktsensorerna från Kina. Bara slang kvar för att dra igång med huvuddelen av projektet.
Del 6 – Sensorer, lite programmering och output – 10 dec 2017
Nu har jag all teknik förutom slang till vattenpumpen, så det börjar bli dags att sätta ihop detta och testa. I filmen så ser ni två test – ett där fuktsensorn är utan vatten och en med samt responsen av röd kontra grön lampa samt talsyntes.
Några lärdomar; fuktmätaren ska inte ha ström hela tiden. Kombinationen pH-halt i jorden + vatten + elektricitet drar igång korrosion på mätaren och efter ett kort tag har du ingen mätare kvar. Tänker att man mäter kanske en gång i halvtimmen eller så. Den andra är att RPi inte har analoga inputs (som ex Arduinos) så just nu kör jag digital input från fuktmätare. Löser det senare. Det tredje är att RPi inte kan driva pumpen utan ett relä, så det är inhandlat så jag kan skicka 5V och tillräckligt med A. Kommer nog behöva ett relä till förstärkardelen också.
För TTS (text-to-speech) använder jag googles api och pythonbiblioteket gTTS. Det lutar åt brittisk engelska som ni hör i filmen.
Avslutningsvis så är det så sjukt kul att lära sig en massa nya saker.
Del 7 – Högtalarmodul – 12 dec 2017
Idag blev prototypen till högtalarmodulen klar. Jag satt i det lilla högtalarelementet och mätte upp inuti vart jag ska placera förstärkare och kabel. Printade även ut en Galactic Empire-logga som blir grillen till högtalaren. Inte helt säker på funktion eller placering av led-lampan, så vi får se.
Tyvärr är jag alldeles för trött ikväll för att montera ihop och testa alltet, så det blir en annan dag.
Igår började jag även jobba med loggningsdelen av pythonprogrammet. Det kommer att skicka dessa loggar till en webbserver där de kommer visualiseras som grafer på en webbsida.
Del 8 – PWM – 15 dec 2017
Det mesta i det här projektet känns som ett steg fram, två steg tillbaka. Som med förstärkaren. Såååå dåligt med kräm. Var på väg att slänga men googlade lite och hittade att man kunde sätta in egna motstånd och därmed öka fjuttet i den. Men nu är prototypen till högtalaren klar. Lärde mig lite om pulse width modulation och vips skulle givetvis högtalaren lysa lite fränt medans ljud kommer ur den. Kommer slänga in en tredje lampa också. Genomskinlig ljuskant gjord med limpistol. Förstärkaren ser ni utanför högtalaren.
Nu är det helg! Så ha en trevlig en!