En tredagars talkshow på SETT2015 – del 3 – Sändning och grafik

Micke Kring
Micke Kring 580 visningar
6 minuters läsning

Okej. Då har vi koll på förutsättningarna samt vilken teknik vi använder oss av. Nu är det dags att ta en titt på vilken mjukvara som jag använder för både skapadet av grafik och för att kunna sända live.
Och om du kommer direkt in i denna artikelserie kan du lätt läsa i kapp dig från början via länkarna längst ned i denna artikel.

Intro – Video och musikjingel

Vi behöver ett intro till showen. Både video och en musikjingel. Beroende på hur mycket tid som finns till hands brukar jag försöka göra så mycket som möjligt själv. Eller ta vänner till hjälp.
I detta fall köpte jag loss ett Apple Motion-projekt från motionvfx.com för 50$. Helt enkelt en färdig mall som jag tycker passar och ser bra ut.

Introskapande i Apple Motion
Introskapande i Apple Motion

Apple Motion är ett program för att skapa rörlig grafik, likt Adobes After Effects och du öppnar det projekt du köpt, byter ut text och video mot det du vill ha och vips, så har du ett snyggt intro på några timmars tid. De 50$ tjänar du snabbt in. Räkna bara på vad du kostar per timme.
Det gäller att vara så kostnadseffektiv som möjligt och här sparar du in en massa kosing, genom att smart spendera lite kosing. Vi är ju inget produktionsbolag [utan en kommunal grundskola] och den tid som får läggas på detta är så lite som möjligt. Dock blir det ändå en hel del sena kvällar, då detta tar en hel del tid. Så spara in där du kan.

Ihopsättning av bild och ljud i Final Cut Pro
Ihopsättning av bild och ljud i Final Cut Pro

Jingeln då? Jo, den köpte jag in från audiojungle.net för 18$. När du sedan rendrerat filmen i Apple Motion och allt ska sättas ihop gör jag det i Apples Final Cut Pro.

Outro

Varje program behöver ju också ett outro med lite credits till de som varit med och gjort programmet. Här tog jag bara en standardmall i Final Cut Pro och la in vår logo samt jingeln.

Lower thirds

4

Ytterligare en sak som behövs under själva showen är det som kallas lower thirds, i vårt fall textskyltar med namn på gäster samt värd. I detta fall gjorde jag likadant som med introt och köpte loss en snygg animerad variant på videohive.net, redigerade i Apple Motion och sparade dessa i ProRes 4444-format för att behålla transparensen. Dessa ska ju köras live ”ovanpå” kamerabilderna.

Övrig grafik

Mellan avsnitten i livesändningen hade vi även en programtablå, så att både tittarna på webben, men även besökarna på SETT skulle se när nästa sändning skulle dra igång.
Givetvis är ju också den lilla Tänktanken-logon uppe i högra hörnet ett grafiskt element.
Dessa fixade jag också byggde ihop i Adobe Photoshop. Alla sparade som png-filer för att transparensen ska behållas. Detta ”monteras” ju live i sändningsprogrammet Wirecast.

Livesändning – Wirecast

5

När all grafik var klar började jag bygga mina sändningsprojekt – ett för varje dag vi sände. Wirecast är programmet som vi använder för att sända live. Alla livekällor som kameror och ljud kopplas in och läggs upp här tillsammans med alla grafiska element som jag skapat.
I Wirecast jobbar du i lager med dina ”shots” eller tagningar. De två stora fönstren i bilden ovan visar det som ligger ute live till höger och ett förhandsgranskningsfönster till vänster.
De små fönstren under är alla dina kameror, intro, outro, lower thirds mm. Det som ligger längst upp visas ”längst fram” i bild. Därför ligger kamerorna längst ned. Sedan gäller det att ha koll och vara lite flink i fingrarna då du bildmixar allt live.

Sändningen skickas sedan via Wirecast till en svensk streamingtjänst som heter Solidtango. Vi har också sänt live till Youtube och Bambuser tidigare också.

Sammanfattning

Saker och ting tar tid. Mycket tid. Det kanske låter enkelt i min beskrivning av hur jag gör här. Det är inte helt så enkelt. Och det tar tid. Mycket av mitt jobb i stort handlar om att hela tiden försöka maxa allt ur de timmar jag har. Det innebär att leta efter mer effektiva samt nya lösningar och att försöka bli så bra som jag kan på det jag behöver kunna för att nå de resultat jag vill. Hela tiden. Inför varje nytt projekt.

Vi siktar också på att ”konkurera” med de bästa. Gör vi en videosändning så ska det bli lika bra som om SVT skulle göra det. Nu blir det inte det, men vi siktar dit. Det innebär också att jag tittar på hur sändningar på exempelvis SVT ser ut och fungerar. Grafik, ljud, bildmixning mm. Allt för att kunna ”fuska” så bra som möjligt. Och det blir bättre och bättre varje gång. Och vi siktar lite högre varje gång. Nya möjligheter med tekniken öppnar sig ju mer en sätter sig in i den.

Nästa del – Webb, app och sociala medier

I nästa del kommer jag att gå igenom hur vi når ut. Tanken bakom webben, appen och sociala medier.

Dela den här artikeln
Följ:
Fixar och trixar med tekniska lösningar och mycket mer. Ser till att användarna förstår systemen och att systemen förstår användarna. Har mina rötter i musiken och kombinerar konstnärlighet med teknik.