CalStats – Automatisk statistik utifrån min kalender

Micke Kring
Micke Kring 496 visningar 3 kommentarer
3 minuters läsning

Jag gillar ju att hålla koll på vad jag spenderar min tid på gällande mitt arbete – och som du kanske sett, så avslutar jag alltid mina arbetsår med att visuellt sammanställa statistik och göra en analys av detta. Det här har jag gjort manuellt genom att räkna ihop tid från min kalender, fört in i excel och till sist gjort diagram i Keynote. Tills nu. Jag har länge tänkt att automatisera detta, men nu fick jag fingrarna ur.

Dels så slipper jag ju vänta tills året är slut, för att se om jag lagt min tid rätt, utan kan följa detta i realtid. Dels så spar det mig en massa tid och frustration över en hel del tradigt jobb och dessutom så lär det bli lite mer korrekt. Framförallt så hoppas jag dock att jag ska kunna planera vad jag sysslar med lite bättre, men även också se till att jag inte jobbar för mycket.

Grundförutsättningar

Grunden är min kalender. En publik google-kalender. Allt planeras in och justeras i efterhand om så behövs. För att kunna räkna ihop tiden, så har jag hittat på egna prefix som jag döper mina kalenderhändelser till. Exempelvis ADM: för administration, WEBB: för webb, UTV: för utvecklingstid och så vidare. Jag har alltså kategoriserat de största delarna av mitt jobb.

I bilden nedan ser du ett utdrag från en arbetsvecka.

Script

Istället för att jag sitter och manuellt räknar ihop detta, så skrev jag ett Pythonscript som fixar detta åt mig och laddar upp allt till en webbsida.
Scriptet letar helt enkelt i alla mina kalenderhändelser efter dessa kategoriprefix och summerar dessa samt räknar ut lite procent och liknande.

Vill du se hur det ser ut, så ligger min statistik helt öppen på mickekring.se/stats/time2/

Om du är intresserad av scriptet så hittar du det på GitHub på  github.com/mickekring/CalStats

I skrivande stund (v 1.0) så visas procent tid för ett helt läsår (det datum du sätter), arbetsuppgifter procent tid de senaste 7 veckorna samt arbetad tid de senaste 7 veckorna. Framöver tänker jag lägga in kommande veckor också samt eventuella nya idéer.

PS. Kom ihåg att jag inte är någon kodare, utan endast en person som gillar att bygga saker. 🙂 

Dela den här artikeln
Följ:
Fixar och trixar med tekniska lösningar och mycket mer. Ser till att användarna förstår systemen och att systemen förstår användarna. Har mina rötter i musiken och kombinerar konstnärlighet med teknik.
3 kommentarer
  • Du fortsätter komma med kloka och smarta idéer hela tiden! Tack för att du delar med dig av allt du gör, så vi andra får inspiration!

    Är lärare, så detta verktyg vore ju fantastiskt om det gick att optimera utifrån en ferietjänst (35 + 10), så ska fundera om det går på något smidigt sätt och trixa lite.

    • Absolut! Det är ju bara att ändra kategorier utifrån vad du skulle vilja logga. Det är ju alltid intressant att se vad tiden går åt – och även om det finns perioder där vissa kategorier tar över (som för mig nu när det nästan bara är administration).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *