Bädda in e-bok på din WordPressblogg

Micke Kring
Micke Kring 4.2k visningar 13 kommentarer
1 minuters läsning

Vill du på ett enkelt sätt publicera dina elevers e-böcker?

Om man nu inte har ett eget Bibblis, hur kan jag då göra för att publicera mina elevers e-böcker på t ex en blogg?

Ett av sätten jag brukar rekommendera, är att använda sig av Dropbox för att lägga böckerna på. Så om du inte har ett Dropbox-konto, se till att skaffa det. Det är gratis och du får i gratisvarianten 2GB lagring.

Varför kan man inte lägga e-böckerna direkt på sin blogg då? Jo, många av webbhotellen, men framförallt WordPress självt tillåter inte uppladdning av vissa filtyper, däribland exempelvis .epub och .ibooks utan handpåläggning.

Givetvis kan du använda detta sätt för att länka till alla möjliga filer, som filmer, officedokument, ljudfiler mm.

Se instruktionsfilmen jag gjorde och hör av dig i kommentarsfältet om du har några frågor.

Dela den här artikeln
Följ:
Fixar och trixar med tekniska lösningar och mycket mer. Ser till att användarna förstår systemen och att systemen förstår användarna. Har mina rötter i musiken och kombinerar konstnärlighet med teknik.
13 kommentarer
 • En fråga som jag nyligen fick var hur man fick boken från Book Creator till Dropbox. Det får man än så länge göra genom att maila boken till sig själv och öppna på en dator. Därifrån kör du enligt filmen i artikeln.

 • Bra film men det vore smidigt om man kunde få en bläddringsbar bok på bloggen av det man skapat i bookcreator.
  Har du nån smidig lösning för det också kanske?

 • Hej Magnus!
  Jag känner inte riktigt till någon sådan tjänst. Det skulle vara http://issuu.com/ t ex, där du kan ladda upp pdf:er och få bläddringsbara på nätet. Funkar även till paddor och dylikt. Dock vet jag inte om det kostar.
  Från Book Creator kan du ju (som du säkert vet) skapa pdf av boken.

 • Hej – Jag jobbar för Red Jumper Studio, utvecklarna bakom Book Creator.

  Det är något vi får frågade mycket. Faktum är – det beror på publiken. Du kan lägga din bok till Dropbox och dela länken, och om folk laddar ner boken använde en Apple-enhet de kunde öppna den och visa ljud och video multimedia element inga problem.

  >> http://support.redjumper.net/entries/25063968-How-to-share-your-book-using-Dropbox

  Om den person som visar bloggen inte har en Apple-enhet så finns det några lösningar. Naturligtvis kan du konvertera boken till en PDF och som skulle vara synlig på alla datorer – du kan även konvertera den till en blädderbok för att få sidorna att vända men du skulle förlora några multimedia element.

  >> http://support.redjumper.net/entries/25051292-How-to-turn-your-book-into-a-flip-book-for-the-web

  En annan lösning skulle vara att styra människor att använda Google Chrome webbläsare och installera Readium app som gör e-böcker synlig på nätet.

  >> http://support.redjumper.net/entries/23770468-How-to-read-your-books-on-a-PC-or-Mac

  Slutligen är en annan metod för screencast boken i en video, ladda upp den till YouTube / Vimeo och embed som på din blogg.

  >> http://support.redjumper.net/entries/25826388-How-to-convert-iBooks-into-video

  För posten, kan det bästa exemplet vi har stött på för att göra en bok tillgänglig i flera format finns här, kredit till Wes Fryer.

  >> http://ebooks.playingwithmedia.com/moore/

 • Hej!
  Jag har ett dropbox konto men har inte mappen public.
  Har läst och försökt förstå hur man får den.
  Vet du?
  Tack på förhand!

 • Hej Nathalie
  Tydligen är det, som jag föstår, en gammal funktion som har tagits bort. Vi som skaffade Dropbox tidigt har dock kvar vår ”public”-mapp. Nu kan man dela ut filer från vartsomhelst i sin Dropbox. Dock tror jag man måste göra det via dropbox.com. Kolla runt om du klurar ut det, så ska jag ta en titt när jag hinner.
  MVH Micke

 • Tjena Micke! Om man vill skapa något liknande Bibblis, kan det vara ett alternativ att göra det i WordPress tror du? Eller vad är det jag går miste om då?

  • Hej!
   Absolut ska det gå att göra något liknande i WordPress. Jag har personligen inte lyckats ännu, men håller på att kolla in möjligheten. Det är ju inga problem att göra en enkel sajt och lägga upp böcker, men på Bibblis fyller vi i ett formulär med all info kring boken med bild och allt, sen visas det upp på olika sätt runtom på sajten. Kommer du på nått smart får du höra av dig. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *