Hur gör jag en podcast – liknande #värmeradio

Micke Kring
Micke Kring 8.3k visningar
21 minuters läsning

Den här artikeln har ett gäng år på nacken (2014) så jag har skrivit en ny (2020) som du hittar på mickekring.se/skapa-en-egen-podcast-och-publicera-till-spotify-apple-podcasts-och-google-podcasts

Är du också sugen på att dra igång en egen podcast, men inte riktigt vet hur? Här tänkte jag försöka gå igenom allt hur du gör. Det är en del att tänka på och det krävs lite fix för att få igång allt, men när du väl är igång är det inte svårare än att publicera ett blogginlägg.
Det fina i kråksvängen är att allt går att göra rätt så gratis. När vi är klara kommer du att ha en podcast som kommer vara publicerad på iTunes och dessutom prenumererbar via andra enheter, som Android mm med statistik över prenumeranter och lyssnade avsnitt. Dessutom kommer du ha en webbsajt för din podcast.
I denna uppsättning kommer jag använda mig av WordPress i kombination med pluginet/tillägget Powerpress. Bägge är gratis.

Index

  1. Vad du behöver *
  2. Skapa bildlogga/omslag samt säljtext *
  3. WordPress och Powerpress *
  4. Sätta upp konto på podtrac.com
  5. Publicera podcast på iTunes *
  6. Fixa till och konvertera ditt podcastavsnitt med iTunes
  7. Publicera ett avsnitt *
  8. Sammanfattning

* = obligatorisk (övriga kan hoppas över, men läs igenom avsnitten ändå)

1. Vad du behöver

  • Dator – i mitt fall använder jag en Mac, men det är inget måste. Win/OSX/Linux funkar lika bra.
  • WordPressblogg – helst en egen (som du driver själv), men om du använder någon tjänst, som ex wordpress.com, moobis.se eller liknande, kolla om du kan få PowerPress installerat. Eftersom du också kommer hantera lite större ljudfiler kan det vara värt att se efter hur stora filer du har möjlighet att ladda upp. Kolla även med ditt webbhotell om det är okej att låta folk ladda ned en massa stora filer samt om det finns datatrafikrestriktioner. Om din podcast blir stor kommer många ladda ned stora ljudfiler från din sajt vilket genererar en massa trafik.
  • Möjlighet till att installera plugins/tillägg på din WordPressblogg – lite extradubbelcheck på ovanstående behov.
  • Enkelt bildredigeringsprogram.
  • Enkelt ljudredigeringsprogram.
  • iTuneskonto för att kunna ansöka om att få din podcast tillagd och publicerad.
  • En idé om din podcast, vem den riktar sig till, vad du vill få ut av den och hur du vill marknadsföra den. Sen är det bara att ha skoj!

2. Skapa bildlogga/omslag samt säljtext

Bildlogga/Omslag

Vi måste ha en bild till vår podcast. Den ska ha dimensionerna 1400 x 1400 pixlar och inte vara större än 500 kB enligt iTunes. Om du inte håller dig till detta kommer inte bilden att synas på iTunes.
Ditt ”omslag” är det som kommer vara den grafiska delen av din podcast och tänk på att bilden kommer synas som en liten tumnagel i olika spelare, så om du ska ha text med (typ pocastens namn) får du se till att texten är stor och syns tydligt.

Säljtext

Här behöver du en sammanfattning av vad din podcast kommer handla om. Alltså själva showen, inte enskilda avsnittet. En säljande text på ett par meningar.

3. WordPress och PowerPress

För att reda ut några begrepp till att börja med, så lagras inga filer på iTunes. Det är alltså ingenting som Apple på något sätt har hand om. Vi måste själv lagra våra ljud- och bildfiler på nätet och sedan skapa en rss-feed till vår podcast. En feed, eller flöde, är en fil som innehåller information om vart dina ljudfiler finns, vad podcasten och dess avsnitt heter och helt enkelt allt om och kring din podcast.
Denna feed skickas sedan in till iTunes som efter godkännande listar det som står i din feed. Du får heller inte någon statistik från Apple utan detta får vi lösa på egen hand.
Och här kommer WordPress in, som ett verktyg för att fixa det mesta av detta automagiskt åt oss.

Så… nu drar vi igång…

Nu när du har alla delar – logga, text samt kanske ditt första podcastavsnitt är det dags att sätta upp PowerPress på din WordPressblogg.
Som jag skrev i inledningen gäller det att du har möjlighet att installera plugins/tillägg i din WordPressinstallation, så det bästa är om du har en egendriven WordPress.

Det fina med att köra WordPress är att du automatiskt också har en webbplats för din podcast. Den kan generera mervärde genom att du kan samla länkar, publicera bilder och annat som du refererar till i dina podcastavsnitt.

I adminpanelen under ”tillägg > lägg till nytt” kan du söka på ”Powerpress”

Skärmavbild 2014-06-10 kl. 11.42.15

 

Skärmavbild 2014-06-10 kl. 11.46.39

Efter att du har installerat tillägget så är det dags att göra våra inställningar.

Powerpress

Skärmavbild 2014-06-10 kl. 11.49.21

I adminpanelen, klicka på ”Settings” under ”PowerPress”. Bläddra ned till ”Advanced Options” som  ni ser i bilden ovan. Det enda som vi ska se till att bocka för här är ”Audio Player Options”, ”Video Player Options”, ”Category Podcasting” och ”Meta Marks”.

Det vi får då är inbäddad ljud- och videospelare med våra avsnitt. Anledningen till att vi väljer ”Category Podcasting” är att vi vill skapa en egen kategori (under inlägg), som vi i detta fall kallar ”värmeradio”. Alla inlägg (podcastavsnitt) som publiceras i den kategorin går ut till vår podcastfeed och kommer upp på iTunes m fl. Detta för att vi ska kunna använda vår WordPress-sajt till annat än bara podcast.

Ex. Du kanske har en personlig blogg där du skriver och postar bilder om skolutveckling eller annat, men samtidigt vill ha en podcast. Då postar vi bara de inlägg vi vill ha i podcasten i den kategorin. De andra blir vanliga inlägg.

Nu går vi upp och skapar vår podcastkategori. Det är alltså en vanlig kategori som ni hittar under ”Inlägg > Kategorier”. Jag döper min till ”VärmeRadio”, men ni kan döpa er till det ni vill, ex ”podcast” eller liknande. Klicka sedan på ”lägg till kategori”.

Skärmavbild 2014-06-10 kl. 12.02.20

Nu är det dags att gå tillbaka till ”PowerPress” och klicka på ”Category Podcasting”.

Skärmavbild 2014-06-10 kl. 12.05.32

Här väljer vi den kategorin vi skapade för podcasten, vilket i mitt fall var ”VärmeRadio”. Klicka sedan på ”Add Podcast Settings to Category Feed”.

Nu är det dags att göra de flesta inställningarna, även om vi kommer komma tillbaka och komplettera inställningarna lite senare.

Skärmavbild 2014-06-10 kl. 12.19.19

Det första vi gör är att vi fyller i titeln för vår feed och podcast under fliken ”Feed Settings” och jag väljer VärmeRadio, då det är titeln på min podcast.

Skärmavbild 2014-06-10 kl. 12.29.29

I nästa flik, under ”iTunes Settings”, är det dags att fylla i informationen kring din podcast. Det första vi gör är att hoppa över ”iTunes Subscription URL” eftersom vi ska använda oss av en extern tjänst för statistik. Vi återkommer till den posten.
I övrigt är det bara att fylla i all information kring din podcast. Eftersom du redan har en säljande text om din podcast är det bara att köra på och fylla i detta här. Ta en titt på bilden ovan för att se hur jag fyllt i.
Det räcker med att fylla i en kategori, den det står ”Required” på. Dessutom måste du ha en e-postadress som har ett iTuneskonto kopplat till sig. Samma e-postkonto som du kommer att använda för att skicka in din podcast till iTunes med senare. Glöm inte att spara alla ändringar du gör.

Nu är det dags att ladda upp podcastens bild, ditt artwork. Gör som vanligt och klicka på ”Media > Lägg till” och ladda upp din fil.

Skärmavbild 2014-06-10 kl. 12.37.53

Klicka sedan på ”Redigera” till höger om din uppladdade fil som syns som en tumnagel. Nu får vi upp information samt URL till bilden.

Skärmavbild 2014-06-10 kl. 12.44.10

Tittar vi på infon under ”Spara” på högersidan ser vi att filstorleken inte överskrider 500 kB samt att dimensionerna är 1400 x 1400 pixlar. Markera nu hela ”Fil-URL” och kopiera den. Nu ska vi tillbaka till ”Category Podcasting”-inställningarna för vår podcast. Klicka på kategorin där så kommer vi tillbaka till inställningarna.

Skärmavbild 2014-06-10 kl. 12.48.50

Klistra in URL:en till din omslagsbild under fliken ”Artwork”. Kolla att bilden syns genom att klicka på ”preview” till höger om fältet.

Den sista fliken hoppar vi över och nu är vi nöjda med inställningarna hittils.

4. Sätta upp konto på podtrac.com

Nu är det dags att skapa ett konto som ”publisher” på podtrac.com. Podtrac är en gratistjänst som håller lite enkel statistik på antal lyssningar samt prenumeranter på din podcast.

Skärmavbild 2014-06-10 kl. 12.53.23

När du fyllt i dina uppgifter och är inloggad är det dags att lägga till vår podcast genom att klicka på ”Add a Show”.

Skärmavbild 2014-06-10 kl. 13.09.29

När vi klickat på ”Add a Show” så ska vi lägga till feed URL:en till vår podcast. Och vad är då denna adress?

Skärmavbild 2014-06-10 kl. 13.11.13

Hoppa tillbaka till din podcastblogg och gå till ”Category Podcasting” under ”Powerpress” igen. Till höger ser du ”Feed URL”. Högerklicka och kopiera länken till den. Det är denna som vi ska klistra in på podtrac.com.

Skärmavbild 2014-06-10 kl. 13.13.00

När du klickat på ”continue” ska du få upp infon om din podcast med bild. Klicka på ”Add This Show”.

Skärmavbild 2014-06-10 kl. 13.17.14

När du nu har lagt till din podcast kommer du till översikten och du kan klicka på ”Feeds and Feed Options”.

Skärmavbild 2014-06-10 kl. 13.19.59

Det vi ska göra här är två saker. Vi ska först slå på ”Enable Feed Services” under ”Podtrac Enhanced Feed…”, vilket gör att vi kan få statistiken vi vill ha. Se till att det står som ovan, med grön bock att ”service is c… enabled”.

Nu ska vi ta reda på feed-URL:en till vår show (med statistik) som vi ska skicka in till iTunes. Den får vi reda på genom att klicka på + tecknet under ”Registrered Feeds fo…” som vi ser i bilden ovan. Då får vi fram detta.

Skärmavbild 2014-06-10 kl. 13.23.34

Gör nu samma sak som sist, dvs högerklicka på länken som vi hittar till höger om ”Enhanced Feed URL:” och kopiera länkadress. Nu har du din feed som ska in till iTunes (och som du dessutom kan ge till alla andra/lägga upp som länk – som inte använder iTunes för prenumeration).

5. Publicera podcast till iTunes

Då går vi tillbaka till ”PowerPress” och klickar på ”Category podcasting” under ”PowerPress”, väljer vår podcastkategori och tittar under fliken ”iTunes settings” igen.

Skärmavbild 2014-06-10 kl. 13.27.25

Här finns en länk som vi kan klicka på ”Publish a Podcast on iTunes”. När vi klickar på den så öppnas programmet iTunes och om du inte är inloggad får du göra det.

Skärmavbild 2014-06-10 kl. 13.30.25

Klistra in länken till din podcast-feed som vi nyss kopierade. Klicka på fortsätt och följ instruktionerna. Det kan ta ett par timmar upp till ett dygn innan du får din podcast godkänd. Du får då ett mail med länken till din podcast på iTunes. Den länken klistrar du in i  ”Subscription URL” under ”iTunes Settings” där vi var tidigare, dvs det steg som vi hoppade över i början när vi gjorde inställningarna till vår podcast.

OBS! Om du hoppade över avsnittet med konto på Podtrac och inte vill ha statistik, så är din podcasts feed URL den som du hittar under ”Category Podcasting” under ”Powerpress” igen. Till höger ser du ”Feed URL”. Högerklicka och kopiera länken till den.

Skärmavbild 2014-06-10 kl. 13.27.25

 

Nu är vi helt klara med våra inställningar och vår podcast är redo att fyllas med avsnitt. 

6. Fixa till och konvertera ditt podcastavsnitt med iTunes

Podcasts stöder ett antal olika format, både ljud och video, men eftersom detta är en ljudpodd och det största formatet är MP3, så kommer jag hålla mig till det. Jag skulle nog påstå att alla spelare klarar av att spela upp just MP3:or.
Då vi ändå har iTunes på datorn, så tänkte jag använda mig av det för att lägga in min info i ljudfilen (så kallade ID3-taggar). Nu är ju iTunes lika hatat som älskat, men du kan givetvis använda vilket ljudredigeringsprogram du vill.

Vi börjar först med att kolla så att iTunes konvertera till MP3 och inte AAC. Gå in på inställningar i iTunes.

Skärmavbild 2014-05-26 kl. 12.44.29

Klicka på ”Importinställningar”.

Skärmavbild 2014-05-26 kl. 12.44.44

MP3, bra kvalitet 128Kbit/s räcker gott och väl för din podcast. Ju högre kvalitet, desto större storlek på ljudfilerna.

Jag kommer att utgå från att du på något sätt har spelat in ditt avsnitt och har det på din dator. Hur man spelar in ljud på en dator, mobil eller platta finns det miljoner sätt att göra på, så det tar jag inte upp här, mer än att vi kör på det som finns till hands. Gällande #VärmeRadio så har eleverna använt sina iPads och redigerat dessa i Garageband.

Skärmavbild 2014-05-26 kl. 12.37.09

Här ska jag fixa ljudfilen som heter ”Love.aif”. Vi ska lägga till ID3-taggar och bildinformation till ljudfilen och sedan exportera den som en mp3-fil.
Börja med att importera ljudfilen till iTunes genom att aningen dra-och-släppa den i biblioteket.

Skärmavbild 2014-05-26 kl. 12.39.21

När det är klart får du leta rätt på filen i iTunes (sök på titel om du har svårt att hitta) och högerklicka på den. Klicka på ”Visa info”.

Skärmavbild 2014-05-26 kl. 12.39.52

Under fliken ”Info” kan vi fylla i ID3-taggarna för filen. Här väljer du givetvis själv hur du vill styra upp ditt bibliotek.

Skärmavbild 2014-05-26 kl. 12.41.06

När vi är klar med det, så klickar vi på fliken ”Bildmatrial” och ”lägger till…” vår omslagsbild till podcasten.

Skärmavbild 2014-05-26 kl. 12.43.48

När vi är klar kan vi klicka ”OK” och återigen högerklicka på vårt avsnitt, som jag döpte till ”Avs 05 – Love | 16 juni 2014” och välja ”Skapa MP3-version”. Nu tar det ett par sekunder upp till många för att skapa mp3:an, beroende på hur snabb din dator är.

När det är klart kommer du se två identiska filer i ditt iTunesbibliotek. Högerklicka på en av dem för att se vilken som är mp3:an (oftast brukar det vara den nedersta av de bägge) och välj ”Visa info” igen.

Skärmavbild 2014-05-26 kl. 12.45.38

Klicka på fliken ”Sammanfattning” och titta på ”Format:”. Om det står MPEG-1, Layer 3, så är det en MP3-fil och det är den du ska använda. Stäng info-fönstret och markera filen och dra-och-släpp den på skrivbordet.

Skärmavbild 2014-05-26 kl. 12.46.05

Nu har vi mp3-filen på skrivbordet, med ”rätt” ID3-taggar och allt.

Skärmavbild 2014-05-26 kl. 12.46.38

Se nu till att döpa om filen och ta bort alla mellanslag samt konstiga tecken, inklusive å, ä  och ö. Vi vill göra filnamnet så ”webbsäkert” som möjligt och Internet tycker inte alltid om mellanslag och internationella bokstäver i filnamn.

Nu är du klar med ditt podcastavsnitt.

7. Publicera ett avsnitt

Nu är det dags att ladda upp vår ljudfil och skapa ett inlägg, som blir ett podcast-avsnitt.

Skärmavbild 2014-05-26 kl. 12.47.03

Gå till ”Media > Lägg till” i din WordPressblogg.

Skärmavbild 2014-05-26 kl. 12.47.25

Dra-och-släpp din mp3-fil här eller klicka på ”Välj filer”.

Skärmavbild 2014-05-26 kl. 12.47.41

När din ljudfil är uppladdad kan du klicka på ”Redigera” till höger om ikonen/filinformationen.

Skärmavbild 2014-05-26 kl. 12.47.59

Här har vi all information om vår ljudfil och vi kan även lyssna på den, via spelaren längst upp. Det vi ska göra här är att kopiera URL:en till filen som du hittar på högersidan under ”Spara”. Markera hela URL:en och högerklicka och välj kopiera.

Nu är det dags att skapa podcastavsnittet

Skärmavbild 2014-06-10 kl. 16.14.35

Här handlar det om att skapa ett vanligt inlägg i kategorin ”VärmeRadio” (där ni får posta i den kategori ni skapade). Titeln på inlägget blir titeln på podcastavsnittet och i inläggsfönstret kan ni skriva in info om exempelvis vad avsnittet handlar om, lägga in länkar till sånt ni pratar om mm.

Nu är det dags att lägga till vår ljudfil. Titta längre ned på inläggssidan, så hittar ni detta.

Skärmavbild 2014-05-26 kl. 12.49.16

Klistra in fil-URL:en till ljudfilen som vi nyss kopierade. Ta sedan bort https:// före adressen och lägg till https://www.podtrac.com/pts/redirect.mp3/ i stället. Det är det prefixet som gör att det skickas en liten pingning till Podtrac, så att de får statistiken på antal spelade avsnitt.
Detta måste göras på varje avsnitt!

Skärmavbild 2014-05-26 kl. 12.49.28

När du gjort detta klickar du på ”Verify” till höger om ”Media URL”. Nu kollar PowerPress-tillägget om ljudfilen funkar och att allt står rätt till. Om du inte får meddelandet ”Media verified successfully” så kolla att det stämmer med URL:en.

Nu är det färdigt och jag rekommenderar att du klickar på ”Spara utkast” först och förhandsgranskar inlägget. Om allt verkar stämma kan du publicera ditt avsnitt.

OBServera att det kan ta upp till ett par timmar innan ditt avsnitt ”kommer ut” på iTunes.

Skärmavbild 2014-06-10 kl. 15.14.42

Så här ser ett avsnitt ut av #VärmeRadio på sajten. Nedan ser du hur det ser ut i iTunes.

Skärmavbild 2014-06-10 kl. 15.16.05

8. Sammanfattning

Nu blev detta en rätt lång tutorial och det går säkert att göra och publicera podcasts på hundra olika sätt. Detta är hur jag gör med Tänktanken samt VärmeRadio och det funkar alldeles förträffligt.

För att kolla statistiken är det bara att logga in på Podtrac. Statistiken uppdateras en gång per dygn eller liknande, så förvänta er inte realtidsstatistik.

Mycket av det som detta inlägg tar upp är sådant som görs en gång vartefter det bara tickar på. Så lycka till nu och fråga på i kommentarsfältet om det är något ni underar över.

Besök gärna VärmeRadio och prenumerera gärna på podcasten. 72 avsnitt som är tidsinställda att publiceras ett om dagen, med start den 12 juni, hela sommaren och lite till.

Skärmavbild 2014-06-10 kl. 15.20.01

Dela den här artikeln
Följ:
Fixar och trixar med tekniska lösningar och mycket mer. Ser till att användarna förstår systemen och att systemen förstår användarna. Har mina rötter i musiken och kombinerar konstnärlighet med teknik.